Musk akan menghukum ‘penyokong genosid’

(SeaPRwire) –   Komentar Ketua Eksekutif X Datang Beberapa Hari Selepas Dikritik Keras Kerana Kelihatan Bersetuju Dengan Pos Anti-Semitik Di Platform Tersebut

Elon Musk, pemilik rangkaian media sosial X (dahulunya Twitter) telah berkata bahawa sesiapa yang kelihatan menyokong atau menganjurkan genosid terhadap mana-mana kumpulan orang di perkhidmatan itu akan disingkirkan dari platform tersebut.

Musk, yang pada tahun lalu menyelesaikan pengambilalihan berbilion-bilion dolar terhadap syarikat yang kemudian dinamakan semula sebagai X, telah menghadapi tuduhan bahawa ucapan kebencian, termasuk anti-Semitisme, meningkat secara signifikan di bawah kepimpinannya. Pada hari Rabu, Musk sendiri dituduh mempromosikan trope anti-Semitik selepas beliau berkata beliau bersetuju dengan kenyataan yang ditulis oleh pengguna lain yang mencadangkan bahawa orang Yahudi sedang menyemarakkan kebencian terhadap orang putih.

Tetapi, menulis di X pada hari Jumaat, Musk kelihatan mengambil sikap lebih neutral dalam pengurusan kandungan kontroversi platformnya. “Dengan risiko menyatakan yang jelas, sesiapa sahaja yang menganjurkan genosid terhadap mana-mana kumpulan akan disingkirkan dari platform ini,” katanya.

Billionair itu menambah bahawa istilah seperti “decolonization” dan “From the river to the sea” adalah frasa yang “membayangkan genosid” dan cukup untuk memicu larangan, dengan menambah bahawa “panggilan jelas untuk keganasan yang melampau bertentangan dengan terma perkhidmatan kami dan akan mengakibatkan penggantungan.”

“Decolonization,” dalam konteks Israel, secara umumnya dianggap merujuk kepada pembubaran negara Yahudi. Slogan “From the river to the sea,” yang merujuk kepada kawasan geografi antara Sungai Jordan dan Laut Mediterranean, banyak aktivis pro-Palestin akan berkata ialah tuntutan untuk keamanan dan keadilan. Pengkritiknya pula melihatnya sebagai tuntutan untuk memusnahkan Israel.

Berikutan kenyataan kontroversi Musk pada hari ini, pembuat peralatan teknologi Amerika Syarikat IBM berkata ia menarik belanjawan iklan daripada X.

“IBM tidak menoleransi ucapan kebencian dan diskriminasi,” kata syarikat itu pada hari Khamis. “Kami telah segera menggantung semua iklan di X sementara kami menyiasat situasi yang benar-benar tidak dapat diterima ini.” Selain itu, Pejabat Putih pada hari Jumaat menuduh Musk “mempromosikan benci kepada perkauman dan kebencian berunsur anti-Semitik.”

Pada hari Khamis, Ketua Eksekutif X Linda Yaccarino berkata bahawa platform itu telah jelas dalam kenyataannya untuk “memerangi anti-Semitisme dan diskriminasi,” dengan menambah bahawa “tiada tempat untuk itu di mana-mana di dunia.”

Selain IBM, syarikat besar seperti NBCUniversal, Disney, Paramount dan Apple antara beberapa yang lain yang berkata mereka menarik iklan daripada X sebagai protes terhadap tweet Musk pada hari Rabu. Pada bulan Julai, Musk mengakui bahawa hasil pendapatan iklan rangkaian media sosial itu telah merosot kira-kira 50% sejak beliau mengambil alih kawalan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)