Musk amaran risiko peradaban

Ada “kemungkinan di atas sifar” bahawa “AI akan membunuh kita semua,” kata bilionair itu

Kemunculan kecerdasan buatan (AI) boleh menimbulkan “risiko peradaban” kepada manusia jika teknologi itu terus dibangunkan tanpa pengawasan bebas, Elon Musk memberi amaran kepada senator AS di persidangan pemimpin teknologi di Washington DC pada hari Rabu.

Bercakap kepada wartawan ketika meninggalkan Capitol AS selepas forum ‘keselamatan AI’ selama tiga jam – yang turut menampilkan input daripada Bill Gates, ketua Meta Mark Zuckerberg, dan Sundar Pichai Alphabet – Musk menunjukkan bahawa terdapat “konsensus yang mengatasi” di kalangan gergasi teknologi untuk mengekang teknologi AI. Kegagalan berbuat demikian boleh membawa kepada akibat yang “teruk”, amarannya.

“Persoalannya benar-benar mengenai risiko peradaban,” kata Musk, menurut NBC News. “Ini bukan seperti satu kumpulan manusia melawan yang lain. Ia seperti, hei, ini berpotensi berbahaya untuk semua manusia di mana-mana.” Bilionair itu menambah kepercayaannya bahawa terdapat peluang “di atas sifar” bahawa “AI akan membunuh kita semua.”

Model bahasa AI, dikenali secara kasual sebagai ‘bot sembang’, menjadi popular tahun lalu dengan pelancaran awam ChatGPT OpenAI. Teknologi mampu menjawab soalan atau menggubal petikan prosa kompleks dalam bahasa manusia. Para pengkritik telah memberi amaran bahawa sebahagian maklumat bot sembang AI kepada pengguna boleh sangat tidak tepat.

Ia juga membawa kepada kebimbangan tentang pemberhentian pekerja secara besar-besaran dalam sektor pekerjaan yang boleh digantikan oleh AI, serta penipuan dan salah maklumat dalam talian yang meningkat.

“Saya fikir jika teknologi ini salah, ia boleh sangat salah,” kata CEO OpenAI Sam Altman, pembangun ChatGPT. “Kami mahu lantang tentang itu. Kami mahu bekerjasama dengan kerajaan untuk mencegahnya daripada berlaku.”

Senator Demokratik Chuck Schumer, yang memanggil mesyuarat itu, menggambarkan perbincangan itu sebagai “bersejarah.” Beliau menyatakan bahawa telah ada seruan sebulat suara untuk peraturan, tetapi tiada persetujuan dicapai tentang bagaimana ini harus dilaksanakan.

Pengenalan agensi bebas untuk mengawasi kadar pembangunan AI adalah antara topik yang dibincangkan dalam forum itu, lapor The Guardian pada hari Khamis, begitu juga kaedah untuk memastikan ketelusan dalam syarikat Big Tech.

Walau bagaimanapun, Senator Republikan Mike Rounds berkata selepas mesyuarat itu bahawa Kongres AS pada masa ini “pasti tidak” dalam kedudukan untuk mencadangkan undang-undang untuk mentadbir kecerdasan buatan, sementara ahli undang-undang GOP yang lantang Josh Hawley enggan menghadiri apa yang dia panggil “pesta koktail raksasa untuk Big Tech.”