Muzium British saman bekas kurator atas dakwaan curi hampir 2,000 barangan

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) — The British Museum mengambil tindakan undang-undang terhadap bekas kurator yang didakwa mencuri beratus-ratus artifak dari koleksinya dan menawarkannya untuk dijual secara dalam talian.

Muzium ini menuntut Peter Higgs, yang dipecat pada Julai 2023 selepas lebih 1,800 item didapati hilang. Peguam untuk muzium menyatakan Higgs “menyalahgunakan kedudukannya yang dipercayai” untuk mencuri permata purba, perhiasan emas dan barang-barang lain dari bilik simpanan selama sepuluh tahun.

Hakim Mahkamah Tinggi Heather Williams memerintah Higgs untuk senaraikan atau mengembalikan sebarang barang dalam miliknya dalam tempoh empat minggu. Beliau juga memerintah pendedahan rekod eBay dan PayPal beliau.

Muzium menyatakan ia telah memulihkan 356 daripada barang yang hilang sehingga kini, dan berharap mendapat lebih lagi kembali.

“Barang-barang yang dicuri dari muzium ini adalah bermakna budaya dan sejarah,” kata peguam muzium Daniel Burgess dalam penulisan hujah undang-undang.

Burgess menyatakan defendan cuba “menutup jejaknya” dengan menggunakan nama palsu, mencipta dokumen palsu, memanipulasi rekod muzium dan menjual artifak pada harga kurang daripada nilainya.

Higgs, yang bekerja di jabatan muzium untuk Greece dan Rom selama lebih dua dekad, menafikan dakwaan dan bercadang mempertikaikan tuntutan undang-undang muzium.

Beliau tidak hadir ke sidang media hari Selasa disebabkan kesihatannya yang lemah, kata peguam.

Siasatan polis berasingan ke atas kes ini sedang berjalan, dan Higgs belum didakwa dengan sebarang kesalahan.

Pengarah muzium Hartwig Fischer meletak jawatan selepas kehilangan barang-barang itu didedahkan pada Ogos, memohon maaf kerana tidak mengambil amaran daripada seorang ahli sejarah seni yang cukup serius bahawa artifak dari koleksinya dijual di eBay.

Pengerusi lembaga George Osborne mengakui bahawa reputasi institusi berusia 265 tahun itu telah terjejas oleh insiden ini.

Muzium abad ke-18 di daerah pusat London Bloomsbury ini adalah salah satu tarikan pelancong terbesar di Britain, dikunjungi enam juta orang setahun. Mereka datang untuk melihat koleksi yang merangkumi mumi Mesir purba dan patung Yunani kuno hingga harta Viking, gulungan mengandungi puisi Cina abad ke-12 dan topeng yang dicipta oleh masyarakat asli Kanada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.