Muzium Maghribi hoskan satu daripada pameran seni Cuba yang pertama di Afrika

(SeaPRwire) –   Apabila Raja Mohamed VI melawat Havana pada tahun 2017, pemilik galeri keturunan Kuba-Amerika Alberto Magnan memberikan kesan padanya dengan “penyerapan penuh” dalam seni dan budaya, menarik garis antara tema budaya dan sejarah yang ditangani oleh artis Kuba dan mereka dari seluruh Afrika.

Tujuh tahun selepas pertemuan itu, salah satu pameran seni Kuba pertama di sebuah muzium Afrika sedang dipamerkan di Muzeum Seni Moden dan Kontemporari Mohammed VI di Maghribi.

Ini adalah sebahagian daripada usaha untuk memberikan pengunjung pandangan di luar yang sering menjadi bahagian kurikulum sekolah di negara Afrika Utara dan bekas jajahan Perancis yang lain, kata pengarah muzium Abdelaziz El Idrissi.

“Orang awam Maghribi mungkin mengenali Giacometti, Picasso atau impresionis,” kata El Idrissi. Muzium ini telah mempamerkan semuanya. “Kami telah melihat mereka dan sedang mencari sesuatu yang lain juga.”

Pameran Cuba mengandungi 44 karya Wifredo Lam – pameran besar karya seniman Afro-Kuban yang penting lebih daripada setahun sebelum Muzium Seni Moden New York akan menghormatinya dengan retrospektif kerjaya pada tahun 2025.

“Kami agak mengatasi MoMA,” kata Magnan.

Pameran Maghribi ini juga menandakan kali pertama karya seorang lagi tokoh terkemuka, Jose Angel Toirac, dipamerkan di luar Kuba. Sebelum ini, lukisan beliau yang menggambarkan presiden anti-kapitalis Cuba yang telah meninggal, Fidel Castro, dalam ikonografi pengiklanan dan budaya pengguna Amerika tidak dibenarkan keluar dari pulau itu.

Karya lain dalam “Seni Kuba: Di seberang Atlantik” – terbuka sehingga 16 Jun – menunjukkan tema yang meluas dalam seni Kuba daripada isolasi dan sekatan ekonomi kepada warisan dan identiti.

Di Kuba, hampir separuh penduduk mengenal pasti sebagai keturunan campuran dan lebih daripada 1 juta orang adalah Afro-Kuban. Kepelbagaian pulau itu adalah subjek berulang untuk pelukis dan artisnya, termasuk Lam. Itulah sebabnya penting untuk mempamerkan karyanya – termasuk lukisan topeng berinspirasi Afrika dan penggunaan warna yang cerah – di Afrika, kata Magnan.

Maghribi adalah antara negara yang menunjukkan minat baru dalam seni Kuba sejak Amerika Syarikat memulihkan hubungan diplomatik dengan Kuba pada tahun 2014 dan Castro meninggal dunia pada tahun 2016. Pedagang seni Amerika dan muzium utama berbondong-bondong ke pulau yang sebelum ini sukar dikunjungi itu.

Tetapi daya tarikan itu dikurangkan oleh wabak COVID-19 dan keputusan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump untuk menetapkan semula negara itu sebagai “negara penaja keganasan” , kata Magnan.

Sementara itu, Maghribi meningkatkan pembiayaan untuk dalam usaha untuk meningkatkan “daya tarikan lembut geopolitik”nya di Afrika Utara dan seterusnya.

Di kedua-dua Maghribi dan Kuba, artis abad ke-20 bertindak balas terhadap peralihan politik – dekolonisasi di Maghribi, revolusi di Kuba – dengan menggunakan sejarah dan terlibat dalam tren yang membentuk seni kontemporari di seluruh dunia.

Tetapi pameran semasa tidak menyentuh hubungan diplomatik Maghribi-Kuban, yang dipulihkan berikutan lawatan Raja Mohamed VI ke Kuba pada tahun 2017.

Negara-negara itu memutuskan hubungan puluhan tahun lalu atas kedudukan Kuba terhadap Sahara Barat yang dipertikaikan, yang didakwa oleh Maghribi. Kuba secara bersejarah melatih askar dan doktor Sahrawi dan menyokong agenda Frente Polisario di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.