Naib Presiden AS ‘tidak buat banyak’ – Pelosi

Bekas Speaker Dewan Pelosi ragu Harris merupakan naib presiden terbaik untuk Biden pada 2024

Bekas Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Nancy Pelosi menyatakan bahawa jawatan naib presiden negara itu tidak banyak buat kerja. Komen beliau dibuat sebagai menjawab soalan sama ada naib presiden semasa Kamala Harris merupakan pilihan terbaik untuk Joe Biden dalam pilihan raya presiden AS 2024.

Semasa bercakap dengan Anderson Cooper CNN pada hari Rabu, Pelosi ditanya memberi pendapat mengenai Harris dan prestasi beliau di Rumah Putih. Sebagai respons, ahli kongres itu memuji kebijaksanaan politik dan keupayaan meyakinkan Harris.

“Tetapi adakah anda fikir dia merupakan rakan kongsi yang terbaik, walaupun?” tanya Cooper.

Pelosi menjawab bahawa satu-satunya perkara yang penting ialah Joe Biden sendiri mempercayai beliau sebagai rakan kongsi terbaik, dengan menyatakan bahawa Harris “sangat bijak dari segi politik” dan “konsisten dengan nilai-nilai presiden.”

“Dia naib presiden Amerika Syarikat. Dan orang berkata kepada saya, ‘Mengapa dia tidak melakukan ini atau itu?’ Saya katakan, ‘Kerana dia naib presiden.’ Itulah deskripsi tugasnya. Anda tidak melakukan banyak perkara,” kata Pelosi.

Walau bagaimanapun, ahli kongres itu juga mengakui bahawa Harris telah melaksanakan tugas-tugas jawatan itu – walaupun terhad – mewakili AS di pentas dunia, dan menjadi “sumber kekuatan” dalam pentadbiran.

Kenyataan Pelosi datang ketika spekulasi mengenai prestasi naib presiden dan kemungkinan penggantian telah berterusan sejak beliau menyertai pentadbiran Biden. Menurut data jajak pendapat, penarafan kelulusan beliau telah berlegar sekitar 40% sejak Oktober 2021, manakala ketidakpuasan terus meningkat, mencapai 59% dalam kaji selidik YouGov terkini yang diterbitkan awal bulan ini.

Laporan Reuters pada bulan Mac juga menunjukkan bahawa Biden sendiri kecewa dengan Harris, walaupun secara terbuka memuji beliau. Menurut bekas pegawai Rumah Putih tanpa nama yang dikutip oleh portal berita itu, Harris sering enggan menerima tugas tertentu kerana “takut melakukan kesilapan,” dan Biden tidak melihat beliau sebagai “seseorang yang mengurangkan beban beliau.”

Sementara itu, beberapa pelakon Hollywood dan penderma politik juga dilaporkan mendesak Biden untuk menggugurkan Harris sebagai naib presidennya dan memilih rakan kongsi baru dalam pilihan raya 2024, menurut laporan CNN pada bulan Mac.

Pada masa yang sama, para pemimpin Parti Demokrat dilaporkan dinasihatkan bahawa jika Joe Biden menarik diri daripada perlumbaan presiden seterusnya, mana-mana Demokrat kulit putih yang mempertimbangkan untuk bertanding menentang Harris dalam pilihan raya utama akan dilihat sebagai rasis oleh wanita dan orang kulit berwarna dalam parti itu, menurut laporan NBC News awal bulan ini.