Nama-nama terbaru tawanan Israel yang dibebaskan di tengah gencatan senjata yang dipanjangkan di Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   Pasukan Israel dan Hamas mengadakan beberapa pertukaran tawanan Selasa ini ketika kedua-dua pihak memasuki hari kelima gencatan senjata.

Sepuluh tebusan Israel – termasuk sembilan wanita dan seorang gadis berusia 17 tahun – serta dua warganegara Thai diserahkan kepada Palang Merah di Gaza dan dibawa kembali ke Israel, menurut tentera.

Nama-nama tebusan Selasa ialah sebagai berikut: Ditza Heiman, 84; Tamar Metzger, 78; Ada Sagi, 75; Merav Tal, 53; Rimon Kirsht, 36; Ofelia Roitman, 77; Gabriela Leimberg, 59; Mia Leimberg, 17; Noralin Agojo Babadilla, 60; dan Clara Marman; 62.

Warganegara Thai yang dibebaskan ditemui oleh Menteri Luar Thailand sebaik sahaja tiba di Hospital Shamir di Israel.

Setakat Selasa, Hamas telah melepaskan 61 orang Israel dan 20 warganegara asing, manakala Israel telah melepaskan 180 banduan Palestin. Gencatan senjata asal empat hari, yang tamat pada Isnin, dilanjutkan selama dua hari lagi.

Satu gencatan senjata yang dilanjutkan juga akan membolehkan bantuan masuk ke Gaza, yang telah dibombarded selama berminggu oleh pengepungan dan serangan udara Israel serta serangan darat yang telah mengusir orang daripada rumah mereka. Wilayah itu adalah rumah kepada 2.3 juta orang.

Israel menyatakan ia terus komited untuk menghancurkan keupayaan tentera Hamas dan mengakhiri pemerintahan kumpulan itu selama 16 tahun di Gaza. Ini mungkin bermakna mengembangkan serangan darat dari utara Gaza yang terjejas ke selatan.

Kira-kira 240 tebusan telah ditawan oleh Hamas dalam serangan pada 7 Oktober di selatan Israel yang menyuluh perang ini. Lebih daripada 13,300 orang Palestin telah terbunuh sejak perang bermula, menurut Kementerian Kesihatan Hamas yang dikawal di Gaza. Kira-kira 1,200 orang telah terbunuh di Israel, kebanyakannya semasa serbuan awal oleh Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.