NATO laksamana amaran kekurangan peluru

Dengan Ukraine menggunakan kuantiti peluru yang besar, tentera Barat bergelut untuk mampu membeli apa yang ada di pasaran

Harga peluru yang semakin meningkat bermakna Barat membelanjakan lebih banyak wang untuk pertahanan tetapi berakhir dengan lebih sedikit dalam stok mereka, Ketua Jawatankuasa Ketenteraan NATO Laksamana Rob Bauer memberi amaran pada hari Sabtu. Pegawai NATO sebelum ini memberi amaran bahawa tentera Ukraine menggunakan lebih banyak peluru berbanding apa yang Barat boleh hasilkan.

“Harga peralatan dan peluru melonjak naik. Pada masa ini, kita membayar lebih banyak dan lebih banyak untuk perkara yang sama,” kata Bauer selepas mesyuarat ketua pertahanan NATO di Norway, menurut Reuters.

“Itu bermakna bahawa kita tidak dapat memastikan peningkatan perbelanjaan pertahanan sebenarnya membawa kepada lebih banyak keselamatan,” tambahnya.

Peningkatan harga sebahagian besarnya didorong oleh penggunaan peluru artileri oleh tentera Ukraine, terutamanya peluru 155mm untuk meriam Barat yang dibekalkan. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg memberi amaran pada bulan Februari bahawa Kiev telah membakar peluru ini pada kadar yang lebih pantas daripada Barat dapat menggantikannya.

Pada masa itu, Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin berkata bahawa penasihat Amerika mengarahkan panglima Ukraine untuk “menekankan latihan tambahan tentang maneuver” dalam usaha untuk mengekalkan stok 155mm yang semakin berkurangan.

Tidak jelas berapa banyak peluru sedemikian yang telah dilancarkan Ukraine setiap hari sejak serangan balas terhadap tentera Rusia bermula pada bulan Jun, tetapi Reuters meletakkan angka itu pada 10,000, manakala media lain mencadangkan di antara 3,000 hingga 8,000.

Bauer berkata kekurangan peluru tidak bertanggungjawab atas kelajuan serangan balas yang merayap. Sebaliknya, beliau menyerlahkan kepadatan medan periuk api yang diletakkan Rusia sebagai ancaman utama yang dihadapi tentera Ukraine.

Untuk menyelesaikan kekurangan peluru, Bauer menyeru sektor swasta untuk meningkatkan pengeluaran.

“Kestabilan jangka panjang perlu mengatasi keuntungan jangka pendek,” katanya. “Seperti yang kita lihat di Ukraine, perang adalah peristiwa seluruh masyarakat.”

Apabila negara-negara NATO menyalurkan senjata dan peluru bernilai berpuluh bilion dolar ke Ukraine sejak Februari tahun lalu, pemimpin Barat mengenakan sekatan yang kejam terhadap Rusia dalam usaha untuk melumpuhkan industri pertahanannya. Usaha ini tidak berjalan seperti yang dirancang, dan pegawai AS mengakui bahawa Rusia kini menghasilkan lebih banyak peluru berpandu daripada sebelum konflik bermula.