NATO membincangkan rancangan untuk menyediakan sokongan tentera jangka panjang tambahan kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   NATO sedang membincangkan rancangan untuk menyediakan sokongan tentera jangka panjang tambahan kepada Ukraine dalam tahun-tahun akan datang ketika tentera Rusia yang lebih bersenjata menguasai medan pertempuran, pegawai awam tertinggi pertubuhan itu berkata Rabu.

“Kami sangat percaya bahawa sokongan kepada Ukraine seharusnya kurang bergantung kepada tawaran sukarela jangka pendek dan lebih bergantung kepada sokongan jangka panjang,” Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata sebelum memengerusikan mesyuarat menteri luar negara pertubuhan itu di Brussels.

Lebih awal pada Rabu, Ukraine menurunkan umur pengerahan tentera dari 27 ke 25 untuk membantu mengisi semula barisannya selepas lebih dua tahun peperangan. Kekurangan infantri bersama dengan kekurangan peluru yang teruk telah membantu tentera Rusia mendapatkan inisiatif.

Jeneral AS Christopher Cavoli ialah pemerintah tentera tertinggi NATO serta ketua Pemerintah Eropah AS, jadi orang yang bertanggungjawab tidak akan berubah. Tetapi Stoltenberg berkata satu “rangka kerja institusi” diperlukan memandangkan perang ini terus berlarutan dan NATO boleh menyediakannya.

“Sebab mengapa kami melakukan ini ialah situasi di medan pertempuran di Ukraine. Ia serius,” kata Stoltenberg kepada wartawan. “Kami melihat bagaimana Rusia meneruskan serangan, dan kami melihat bagaimana mereka cuba memenangi perang ini dengan hanya menunggu kami.”

Rancangan itu adalah untuk NATO menyelaraskan kerja Kumpulan Sentuhan Pertahanan Ukraine – forum kira-kira 50 negara yang telah berkumpul secara kerap semasa perang untuk menggerakkan senjata dan peluru untuk Ukraine – daripada Pemerintah Eropah AS.

Walaupun langkah itu tidak akan melihat NATO menyediakan senjata secara langsung kepada Ukraine – sebagai pertubuhan dengan 32 ahli yang berfungsi melalui persetujuan bersama, sekutu hanya bersetuju menghantar bantuan bukan ketenteraan seperti peralatan penyahbom, bahan api dan bekalan perubatan – ia akan menandakan fasa baru dalam penglibatannya dalam perang.

NATO sangat ingin melakukan lebih untuk Ukraine, terutamanya semasa Rusia memegang kelebihan ketenteraan, tetapi ahlinya belum bersedia menawarkan jaminan keselamatan mutlak negara itu: keahlian. Mereka juga tidak mahu terlibat dalam perang lebih luas dengan kuasa tentera nuklear seperti Rusia.

Di bawah rancangan baru, yang dijangka disokong oleh Presiden AS Joe Biden dan rakan sejawatnya pada summit berikutnya di Washington pada Julai, NATO akan menyelaraskan aspek ketenteraan usaha sokongan Ukraine dengan menilai keperluan Ukraine, mengumpul janji dan mengendalikan mesyuarat.

Akhbar Financial Times melaporkan bahawa rancangan bertahun-tahun itu mungkin melibatkan sehingga AS$100 bilion, tetapi Stoltenberg enggan memberikan butiran.

Janji sokongan Barat kepada Ukraine telah tercemar dengan janji yang tidak ditepati. Janji Eropah untuk menyediakan 1 juta butir peluru jatuh jauh kekurangan, dan bantuan kewangan yang dimaksudkan untuk ekonomi Ukraine yang dilanda perang tertangguh oleh perbalahan politik di Eropah dan masih disekat di AS.

“Ia berbahaya membuat janji yang tidak mampu kita tepati,” kata Menteri Luar Belgium Hadja Lahbib kepada wartawan apabila diminta berapa banyak negaranya bersedia menyumbang kepada dana AS$100 bilion. Beliau berkata rancangan itu memerlukan lebih perbincangan.

Stoltenberg sekali lagi mendesak Kongres untuk mengatasi perbezaan mereka dan meluluskan rang undang-undang perbelanjaan tambahan, yang termasuk kira-kira AS$60 bilion sokongan, dengan berkata bahawa kelewatan berterusan “mempunyai akibat” di medan pertempuran.

“Itulah antara sebab mengapa ukraina perlu menghadkan bilangan peluru meriam, mengapa mereka menghadapi masalah menentang kuasa tentera Rusia yang menindas dengan kuasa tembakan yang lebih besar,” katanya. Tentera Rusia, tambahnya, “mampu menewaskan mereka dengan lebih banyak peluru dan lebih banyak meriam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.