NATO menandatangani kontrak $1.2 bilion untuk mengisi semula bekalan sekutu dan membantu Ukraine

(SeaPRwire) –   NATO menandatangani pada Selasa kontrak bernilai $1.2 bilion untuk membekalkan semula bekalan berpuluh ribu peluru meriam untuk mengisi semula stok negara ahli mereka ketika mereka membekalkan peluru ke Ukraine untuk membantunya menewaskan .

Kontrak itu akan membolehkan pembelian 220,000 butir peluru meriam kaliber 155 milimeter, peluru meriam paling banyak dicari, menurut agensi sokongan dan perolehan NATO.

Ia akan membolehkan sekutu mengisi semula gudang mereka dan untuk menyediakan Ukraine dengan lebih banyak peluru.

“Ini penting untuk mempertahankan wilayah kita sendiri, untuk membina semula stok kita sendiri, tetapi juga untuk terus menyokong Ukraine,” Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg memberitahu wartawan.

“Kami tidak boleh membenarkan Presiden (Vladimir) Putin menang di Ukraine,” tambahnya. “Ini akan menjadi tragedi bagi rakyat Ukraine dan berbahaya bagi kami semua.”

Ukraine menembak kira-kira 4,000 hingga 7,000 butir peluru meriam setiap hari musim panas lalu, manakala Rusia melancarkan lebih daripada 20,000 butir peluru setiap hari di wilayah jiran mereka, mengikut anggaran .

Industri senjata Rusia jauh lebih besar daripada Ukraine dan Kyiv memerlukan bantuan untuk menyamai kuasa tembakan Moscow.

Tetapi peluru itu tidak akan tiba dengan cepat – penghantaran pesanan mengambil masa antara 24 hingga 36 bulan, kata .

Kesatuan Eropah merancang untuk menghasilkan 1 juta butir peluru meriam untuk Ukraine telah gagal, dengan hanya kira-kira sepertiga sasaran tercapai. Pegawai kanan EU telah menyatakan bahawa mereka kini menjangkakan industri pertahanan Eropah akan menghasilkan sekitar satu juta butir peluru setiap tahun menjelang akhir tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.