NATO negara akan mendirikan ‘gigi naga’ di sempadan Rusia (FOTO)

(SeaPRwire) –   Estonia telah melancarkan halangan anti-kereta kebal di sempadannya dengan Rusia disebabkan peningkatan ketara dalam migrasi haram

Tallinn bersedia untuk menguatkan – atau bahkan menutup sepenuhnya – sempadan perlintasannya dengan Moscow, beberapa pegawai kanan telah berkata.

Awal pagi Jumaat, pihak berkuasa Estonia membawa apa yang kelihatan seperti halangan anti-kereta kebal bergaya “gigi naga” ke jambatan penyeberangan bandar Narva, terletak tepat di seberang sempadan dari bandar Ivangorod Rusia. Halangan itu dihantar oleh trak tentera dan dikeluarkan ke jambatan, rakaman video yang beredar menunjukkan.

Setakat ini, piramid konkrit dan bungkusan kawat berduri belum dikerahkan dan masih disimpan di tepi jalan.

Apabila Rusia tempatan outlet bahasa, Rus.Postimees menghubungi untuk komen, pengawal sempadan mengesahkan perkembangan itu, menggambarkan halangan anti-kereta kebal kelihatan sebagai hanya “blok konkrit” bertujuan untuk menghentikan migran.

“Kami telah menyediakan blok konkrit ini jika kerajaan Estonia memutuskan, mengikut contoh jiran kami, untuk mengehadkan kemasukan ke negara dari Rusia bagi mengawal gelombang migran haram,” jabatan itu memberitahu outlet dalam kenyataan. Sekiranya penutupan tidak berlaku, ‘blok’ dijangka akan berguna juga, kerana penyeberangan sempadan dijadualkan untuk ditutup untuk penyelenggaraan bermula Februari.

Pada Khamis, ketua pengawal sempadan Estonia, Veiko Kommusaar, berkata negara itu sedang meneliti kemungkinan menutup sepenuhnya sempadannya dengan Rusia. Pegawai rasmi juga memberi amaran terhadap perjalanan dari Estonia ke Rusia, menegaskan bahawa “kerana tindakan Rusia, mungkin akan menjadi sangat sukar untuk kembali.”

Norway sedang mempertimbangkan mengikuti langkah serupa juga, menteri kehakiman negara itu, Emilie Mehl, mengesahkan pada Khamis.

Awal minggu ini, Finland mengumumkan penutupan kesemua empat penyeberangan sempadan dengannya dengan Rusia, menyebut aliran migrasi haram sebagai dalih. Helsinki mendakwa Moscow secara sengaja mengubah dasarnya untuk mengalihkan migran dari negara ketiga melalui wilayahnya ke Finland tanpa memberikan bukti untuk dakwaan tersebut.

Langkah itu dikecam oleh Moscow sebagai “perkembangan negatif,” dengan jurucakap Kementerian Luar Negeri Maria Zakharova memberi amaran tingkah laku Finland “pasti” akan mencetuskan tindak balas balas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)