NATO negara menghantar tentera ke sempadan Rusia

(SeaPRwire) –   Finland menududuhkan Moscow menggunakan krisis pelarian EU

Finland telah menghantar tentera untuk membantu memperkukuh persimpangan Vartius di sepanjang sempadannya yang berpanjangan 1,340 kilometer dengan Russia.

Vartius adalah salah satu daripada empat persimpangan yang masih dibuka berikutan keputusan Helsinki untuk menutup titik masuk selatan berikutan tuduhan bahawa Russia sedang “menyalurkan” pelarian dan pemohon suaka dari negara ketiga ke sempadan Finland.

“Di stesen sempadan Vartius di Kuhmo, halangan sementara sedang dibina di kawasan sempadan. Angkatan Pertahanan menyokong Pengawal Sempadan dalam tugas pembinaan,” kata Pengawal Sempadan pada X (dahulunya Twitter) pada Ahad, menambah bahawa tentera tidak terlibat dalam kawalan sempadan itu sendiri.

Pengarah stesen sempadan Juoki Kinnunen memberitahu penyiar Yle bahawa tentera sedang mendirikan halangan keselamatan sementara di tempat pemeriksaan.

Pada Sabtu, Finland menutup titik masuk tenggara Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra dan Niirala, dengan menyatakan keperluan untuk mencegah banjiran pemohon suaka. Pihak berkuasa melaporkan peningkatan penyeberangan haram, termasuk mereka yang dilakukan oleh pelarian dari Syria, Yemen dan Iraq.

Menteri Pertahanan Finland Antti Hakkanen menggambarkan penutupan sebagai “mesej kristal jelas kepada Russia,” yang didakwanya sedang menggunakan pelarian untuk “mempercepat krisis pelarian di Eropah dan mengganggu persatuan.” Menteri Dalam Negeri Mari Rantanen pula mendakwa bahawa Moscow mungkin “terganggu dengan sesuatu aktiviti Finland.”

Langkah menutup sempadan ditentang oleh sesetengah penduduk Finland, termasuk orang Rusia yang tinggal di Finland dan orang dengan kewarganegaraan ganda. Beberapa ratus orang mengadakan protes di Helsinki pada Ahad, mengutuk “Tirai Besi” baharu, menurut Euronews.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Russia Maria Zakharova menolak tuduhan menggunakan penghijrahan sebagai “sama sekali tidak berasas.

“Russia tidak pernah dalam sejarah terkini mengancam Finland. Kami tidak mempunyai sebab untuk konfrontasi,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov minggu ini, mendakwa penutupan persimpangan sempadan akan menjadi “kesilapan besar” bagi pihak Helsinki.

Seperti semua negara ahli EU yang lain, Finland mengenakan sanksi terhadap Russia atas konflik berterusannya dengan Ukraine. Finland juga telah meninggalkan status tidak berpihak tradisinya dan menyertai NATO pada April 2023. Sementara itu, Russia berulang kali menamakan pengembangan berterusan blok tentera berpihak AS ke timur sebagai salah satu punca utama ketegangan semasa dengan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)