NATO terpaksa menghantar jet pejuang untuk menangkap pesawat tentera Rusia lebih daripada 300 kali pada 2023

(SeaPRwire) –   NATO terpaksa menghantar jet pejuangnya lebih daripada 300 kali pada tahun 2023 untuk menangkap pesawat tentera Rusia, kata pertubuhan antarabangsa itu Jumaat.

“NATO mempunyai misi udara yang berterusan yang memanggil jet sekutu untuk bersedia apabila terdapat tanda pesawat tentera Rusia menghampiri ruang udara Sekutu dengan cara yang tidak menentu,” kata NATO dalam kenyataan.

Ratusan insiden itu berlaku ketika Rusia terus menggunakan pasukan darat, udara dan laut untuk mencapai kelebihan strategik dalam perangnya dengan Ukraine. Rusia mula menyerang negara jirannya yang lebih kecil itu pada Februari 2022.

“Perang Rusia terhadap Ukraine telah mencipta situasi keselamatan paling berbahaya dalam dekad-dekad,” kata jurucakap sementara NATO Dylan White. “Jet pejuang NATO bersedia siang dan malam, bersedia untuk bersedia jika terdapat penerbangan yang mencurigakan atau tidak diumumkan berhampiran ruang udara sekutu kami. Pengawasan udara adalah salah satu cara di mana NATO memberi keselamatan kepada sekutu kami.”

Menurut kenyataan NATO, kebanyakan pertemuan itu “selamat dan profesional,” dan berlaku di Laut Baltik.

“Di sepanjang barisan timur NATO, pesawat tidak menghantar kod transponder menunjukkan kedudukan dan ketinggian mereka, tidak memfailkan rancangan penerbangan, atau berkomunikasi dengan pengawal lalu lintas udara,” kata NATO.

Dan, “Kebanyakan pertemuan udara antara NATO dan jet Rusia adalah selamat dan profesional. Pelanggaran ruang udara NATO oleh pesawat tentera Rusia kekal jarang dan amnya bersifat singkat.”

Berikutan penaklukan Rusia tahun lalu, NATO memperkukuh barisan timurnya dengan pertahanan udara besar-besaran, termasuk lebih jet pejuang, penerbangan pengawasan dan pertahanan udara berdasarkan tanah.

Perang Rusia-Ukraine, menghampiri tahun keduanya, menyaksikan serangan udara terbesar perang pada Jumaat, apabila pasukan Rusia menembak lebih daripada 120 peluru berpandu dan menggunakan puluhan drone untuk mebom bandar-bandar di seluruh Ukraine.

Sekurang-kurangnya 18 orang terbunuh dan puluhan lagi cedera dalam serangan yang meluas lebih daripada 18 jam.

Ukraine bukan ahli NATO, walaupun ia sedang mengusahakan keahlian dan ahli sekutu menyatakan simpati untuk secara rasmi menambah Ukraine sebagai ahli selepas perangnya dengan Rusia berakhir.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.