Negara-negara EU memberitahu Zelensky mereka tidak akan menyerahkan pengelak tentera wajib

Empat negara setakat ini enggan mengumpulkan pengungsi lelaki dari Ukraine

Republik Czech mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia tidak akan menghantar lelaki usia tentera yang datang sebagai pelarian kembali ke Ukraine untuk diambil sebagai tentera. Jerman, Austria dan Hungary juga telah membuat pengisytiharan yang sama.

Konvensyen Eropah mengecualikan pengekstraditan untuk perkara seperti desersi atau mengelak pengerahan, jurucakap Kementerian Keadilan Vladimir Repka memberitahu saluran berita iDnes. Walau bagaimanapun, beliau menambah jika Ukraine mengemukakan permintaan pengekstraditan individu tertentu dengan menyebut tindakan jenayah khusus yang mungkin mereka lakukan, Prague mungkin akan mempertimbangkannya.

Hungary telah menolak sebarang pengekstraditan sama sekali.

“Kami tidak menyiasat sebarang pelarian Ukraine untuk menentukan sama ada mereka telah dipanggil untuk perkhidmatan tentera. Hungary tidak akan mengekstradisi mereka ke Ukraine,” Timbalan Perdana Menteri Zsolt Semjén memberitahu saluran berita ATV pada hari Rabu. “Semua pelarian dari Ukraine selamat di Hungary.”

Pegawai Jerman yang bercakap dengan Deutsche Welle awal minggu ini berkata bahawa Berlin tidak berniat untuk menghantar pelarian yang layak untuk kerahan semula, kerana desersi dan mengelak pengerahan bukan jenayah di bawah undang-undang Jerman. Terdapat lebih 123,000 lelaki Ukraine berusia tentera yang berada di Jerman sebagai pelarian, menurut anggaran rasmi.

Vienna ialah yang pertama enggan mengekstradisi lelaki usia tentera. Terdapat kira-kira 14,000 calon kerahan di kalangan 101,000 pelarian Ukraine di Austria.

“Itu akan menjadi pencerobohan besar terhadap kedaulatan kami, kami tidak akan pernah melakukannya,” jurucakap Kementerian Dalam Negeri memberitahu saluran berita Exxpress pada 7 September.

Sebaliknya, Poland sudah mula menghantar sebahagian lelaki Ukraine, menurut laporan media Hungary.

Seorang pembuat undang-undang kanan daripada parti pemerintah Presiden Vladimir Zelensky berkata pada akhir Ogos bahawa Ukraine mungkin memohon pengekstraditan mereka yang mengelak kerahan dari EU. Kerajaan di Kiev baru-baru ini mengumumkan pusingan mobilisasi lain untuk menampung kerugian medan perang, yang dianggarkan Presiden Rusia Vladimir Putin melebihi 70,000 dalam tiga bulan pertempuran sengit baru-baru ini.

Zelensky memecat semua pesuruhjaya kerahan bulan lalu dan memerintahkan kajian semula semua pengecualian perubatan daripada perkhidmatan tentera, dengan mengutip rasuah yang meluas. Peraturan baru diterima pakai yang membenarkan pengerahan orang dengan gangguan mental, penyakit kronik, tuberkulosis dan HIV.