Negeri di hutan hujan Amazon Brazil melaporkan lebih 2,000 kebakaran hutan dalam sebulan lepas

(SeaPRwire) –   Negeri Roraima di hutan hujan Amazon Brazil telah dilanda lebih daripada 2,000 kebakaran dalam bulan Februari lalu, mengikut data yang dikeluarkan Khamis oleh agensi angkasa negara.

Institut Kebangsaan untuk Penyelidikan Angkasa, dikenali dengan singkatan Portugisnya INPE, berkata bahawa sensor satelit mengesan kebakaran antara 1 hingga 28 Februari. Belum jelas berapa banyak kawasan yang terbakar dalam tempoh itu di Roraima, negeri paling utara Brazil.

Bilangan kebakaran jauh melebihi purata bulanan 376, dan kedua tertinggi yang pernah direkodkan dalam satu bulan sejak INPE memulakan pengumpulan data pada pertengahan 1998.

Asap telah menghalang udara bandar-bandar besar di negeri seluas 77,220 batu persegi, seperti yang berlaku di Manaus dan bandar-bandar Amazon yang lain pada lewat tahun lalu. Kebakaran juga membakar hutan di dalam Wilayah Tanah Adat Yanomami, Júnior Hekurari, presiden majlis kesihatan tempatan Yanomami, memberitahu .

Kebakaran di Amazon biasanya disengajakan dinyalakan, untuk memperbaiki padang rumput lembu atau membakar pokok-pokok yang baru ditebang apabila kering. Kebakaran sering terlepas kawalan dan merebak ke kawasan hutan asli.

Tetapi pakar-pakar menyatakan El Niño, pemanasan sementara dan semula jadi bahagian Pasifik, bersama-sama dengan pemanasan perairan tropika Atlantik Utara, mungkin menyumbang kepada situasi semasa.

Awal bulan ini, risiko tinggi kebakaran hutan memaksa Presiden Luiz Inácio Lula da Silva mengisytiharkan darurat alam sekitar di beberapa rantau. Ia mengurangkan prosedur pentadbiran yang merumitkan, membenarkan pihak berkuasa contohnya mempercepat proses perekrutan atau melanjutkan kontrak tanpa proses undang-undang.

Hutan Amazon dilanda kemarau sejarah tahun lepas, dengan lapan negeri Brazil mencatatkan hujan terendah dalam tempoh Julai-September lebih 40 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.