Netanyahu akan menjalani pembedahan hernia di bawah bius total

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu akan menjalani pembedahan hernia pada malam Ahad, kata pejabat perdana menteri.

Hernia itu didiagnosis semasa pemeriksaan rutin pada hari Sabtu malam, kenyataan itu mendedahkan. Selepas Netanyahu berunding dengan doktornya, diputuskan cara terbaik ke hadapan adalah memperbaiki hernia secara pembedahan di hospital pada malam Ahad.

Operasi itu akan dijalankan di bawah anestesia penuh, dan Netanyahu akan tidak sedarkan diri semasa prosedur itu, kata pejabat itu. Semasa ini, Yariv Levin, timbalan perdana menteri dan menteri kehakiman, akan menjadi perdana menteri Israel yang bertindak.

Tiada butiran lanjut mengenai diagnosis Netanyahu diberikan serta-merta.

Doktor bagi Netanyahu yang berusia 74 tahun telah menyatakan beliau berada dalam kesihatan yang baik, dan beliau telah mengekalkan jadual penuh sepanjang perang Israel hampir enam bulan terhadap Hamas. Tahun lepas, Netanyahu menjalani pembedahan untuk mengeluarkan following a health scare.

Minggu lepas, Netanyahu membatalkan perjalanan delegasi pegawai kanan Israel ke Washington selepas pentadbiran Biden tidak melucutkan undi resolusi PBB yang menyeru gencatan senjata di Gaza dan menetapkan syarat bahawa Hamas melepaskan semua tebusan terlebih dahulu.

Israel mengeluarkan ultimatum kepada AS, memberi amaran bahawa beliau akan membatalkan mesyuarat jika AS tidak melucutkan undi resolusi PBB Isnin. AS menahan diri daripada melucutkan undi, membenarkan resolusi diluluskan.

Pentadbiran Biden menekankan sokongannya untuk Israel tidak berubah sejak serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober.

‘ Anders Hagstrom contributed to this report.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.