Netanyahu mengkritik Pihak Berkuasa Palestin kerana menafikan bahawa Hamas telah melakukan pembunuhan beramai-ramai di festival muzik Israel

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel pada hari Ahad mengkritik kuat-kuat pihak Pihak Berkuasa Palestin kerana menafikan bahawa kumpulan pengganas Hamas bertanggungjawab terhadap pembunuhan beramai-ramai di festival muzik Israel yang mengorbankan beratus-ratus peserta.

Ucapan malam Ahad itu datang sebagai tindak balas kepada kenyataan rasmi dari pihak itu yang menyalahkan “helikopter Israel” atas kematian beratus-ratus peserta festival Supernova berhampiran kibbutz Re’im.

Dakwaan itu, disokong oleh Hamas, kelihatan merujuk laporan dari Haaretz, sebuah akhbar , yang menyatakan bahawa sebuah helikopter Tentera Pertahanan Israel telah mengenai peserta festival secara tidak sengaja ketika menembak pengganas.

Tetapi , yang mengutip pegawai-pegawai keselamatan Israel kanan, tidak menyatakan bahawa helikopter itu bertanggungjawab ke atas semua kematian dalam pembunuhan beramai-ramai itu. Digital telah menghubungi wartawan itu untuk komen.

“Hari ini, Pihak Berkuasa Palestin di Ramallah telah mengatakan sesuatu yang sangat tidak masuk akal. Ia menafikan bahawa ia adalah Hamas yang melakukan pembunuhan beramai-ramai mengerikan di festival alam semula jadi berhampiran Gaza. Ia sebenarnya menuduh Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai itu. Ini adalah pembalikan sepenuhnya kebenaran,” kata Netanyahu dalam kenyataan yang dimuatnaik di X, bekas Twitter.

Kira-kira 1,200 orang terbunuh di Israel pada hari kejadian serangan mengejut Hamas itu. Sekitar 240 tebusan telah ditarik ke Gaza oleh Hamas dan masih ditahan di sana.

Israel mengisytiharkan perang sebagai tindak balas, dan lebih daripada 11,500 orang Palestin telah terbunuh dalam enam minggu lepas ketika tentera udara dan darat Israel menjalankan serangan ganas di udara dan darat di Gaza, di mana militan Hamas memerintah selama 16 tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )