Netanyahu menolak dakwaan Trudeau bahawa Israel ‘membunuh kanak-kanak’

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri menolak dakwaan Trudeau bahawa Israel ‘membunuh kanak-kanak’

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menolak pendirian rakannya dari Kanada, Justin Trudeau, yang menggesa beliau untuk mengamalkan kawalan maksimum dalam operasi darat semasa di Gaza.

Hospital terbesar di enklaf itu, Al-Shifa, diserbu oleh Angkatan Pertahanan Israel (IDF), yang mendakwa bahawa kompleks itu digunakan sebagai tempat persembunyian oleh Hamas. Netanyahu menyalahkan kumpulan militan itu atas beribu-ribu kematian orang awam di Gaza dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter) pada hari Rabu.

“Bukanlah Israel yang sengaja menargetkan orang awam tetapi Hamas yang mencabul, membakar dan membunuh orang awam,” kata Netanyahu, memanggil tindakan Hamas pada 7 Oktober yang terburuk berlaku kepada orang Yahudi sejak Holocaust. Beliau mengaku bahawa Israel sedang berusaha sedaya upaya untuk “mengelakkan orang awam daripada menerima bahaya.”

Kata-kata Netanyahu datang sebagai respon terhadap ucapan Trudeau pada Selasa, di mana beliau menyatakan bahawa “harga keadilan tidak boleh menjadi penderitaan berterusan semua orang awam Palestin.”

“Meskipun peperangan mempunyai peraturan,” perdana menteri Kanada itu terus berkata, dengan menggesa kerajaan Israel untuk “mengamalkan kawalan maksimum.”

“Dunia menyaksikan pembunuhan wanita dan kanak-kanak, bayi. Ini perlu berhenti.”

Lebih daripada 11,000 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, mengikut Kementerian Kesihatan Palestin, terbunuh akibat operasi Israel di Gaza sejak 7 Oktober, apabila Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas Israel, membunuh sekurang-kurangnya 1,200 orang dan menawan lebih 200 tebusan. Ia selepas ini bahawa IDF memblokad Gaza, menghalang makanan, air, bahan api, tenaga dan keperluan asas yang lain, dan memulakan operasi pengeboman dan darat yang besar-besaran.

Dalam perbualan terdahulu antara kedua-dua pemimpin itu, Trudeau menyatakan sokongan penuh Kanada terhadap hak Israel untuk mempertahankan diri. Walau bagaimanapun, beribu-ribu kematian orang awam akibat operasi IDF di Gaza, dan demonstrasi besar-besaran yang telah berlaku di seluruh dunia kelihatan telah membawa sesetengah penyokong tegar Israel untuk mengambil sikap yang lebih lembut. Minggu lepas, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken menyeru agar kematian dan penderitaan diminimumkan, dengan berkata, “terlalu banyak orang Palestin terbunuh.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)