Netanyahu menyeru kisah Passover, berjanji tekanan yang lebih tinggi terhadap Hamas: ‘Biarkan rakyat kami pergi’

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menjanjikan untuk meningkatkan tekanan terhadap Hamas di Gaza semasa ucapannya menjelang Paskah Ahad.

Netanyahu menyampaikan ucapan dalam bahasa Ibrani ketika negara itu bersiap untuk merayakan cuti Yahudi sepanjang minggu ini. Beliau berkabung atas kehilangan tebusan yang masih tinggal di Gaza dan mendakwa baki pasukan Hamas hanya boleh terus hidup jika Israel dan sekutunya berpecah.

“Pada malam ini, 133 daripada saudara dan saudari kami yang dihargai tidak berada di meja Seder, dan mereka masih ditahan tebusan oleh Hamas dalam keadaan neraka,” kata Netanyahu. “Kami sudah melepaskan 124 daripada tebusan kami dan kami komited untuk mengembalikan mereka semua pulang – yang masih hidup dan yang meninggal dunia.”

“Sebaliknya daripada menarik diri daripada kedudukan ekstremnya, Hamas mengharapkan perpecahan di kalangan kami. Ia mendapat galakan daripada tekanan yang diarahkan kepada Kerajaan Israel. Akibat daripada ini, ia hanya mengukuhkan syarat untuk melepaskan tebusan kami. Ia mengukuhkan hatinya dan enggan melepaskan rakyat kami,” katanya. Rujukan bahasa Netanyahu merujuk kepada penolakan firaun Mesir dalam al-Quran untuk melepaskan Bani Israel yang ditawan, satu kisah yang akan diceritakan semula oleh orang Yahudi di seluruh dunia semasa jamuan cuti.

Netanyahu kemudiannya memuji lelaki dan wanita yang berkhidmat dalam Angkatan Pertahanan Israel, dengan terperinci bahawa operasi di Gaza akan segera meningkat.

“Oleh itu, kami akan menyerangnya dengan pukulan pedih tambahan – dan ini akan berlaku segera,” katanya. “Dalam hari-hari akan datang, kami akan meningkatkan tekanan tentera dan diplomatik terhadap Hamas kerana ini satu-satunya cara untuk melepaskan tebusan kami dan mencapai kemenangan kami.”

“Rakyat Israel, pada malam Paskah, apabila umat Israel keluar dari hamba ke merdeka, mari kita ingat wira-wira kami yang gugur, dan pejuang terluka kami, berkat pengorbanan mereka, kami adalah rakyat merdeka,” tambah beliau.

Pengumuman Netanyahu datang kurang daripada sehari selepas beliau mengucapkan terima kasih kepada ahli-ahli Kongres Amerika Syarikat di Dewan Perwakilan kerana memberikan bantuan tentera berjumlah $26 bilion untuk Israel pada Sabtu.

“Kongres AS baru sahaja meluluskan dengan besar suara satu rang undang-undang bantuan yang sangat dihargai yang menunjukkan sokongan bipartisan yang kuat untuk Israel dan mempertahankan tamadun Barat. Terima kasih rakan-rakan, terima kasih Amerika!” tulis beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.