Netanyahu mesti pergi – Pemimpin pembangkang Israel

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri perlu diganti dengan kerajaan nasional yang stabil,” kata ketua pembangkang Israel

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan “ekstremis” yang menyokongnya perlu dikeluarkan dari kerajaan negara itu, ketua pembangkang Israel Yair Lapid telah berkata.

Lapid, ketua parti pusat Yesh Atid, yang sebentar-sebentar menjadi PM Israel tahun lalu, membuat panggilan dalam siri pos di X (dahulunya Twitter) pada Khamis. Menggantikan Netanyahu akan membolehkan negara itu mewujudkan gabungan luas dan stabil di parlimen, dipimpin oleh parti kanan Netanyahu, Likud. Bersama rakan ekstrem kanan minor, Likund kini menguasai 64 daripada 120 kerusi di parlimen.

“Masa sudah tiba – kita perlu menubuhkan kerajaan pembinaan negara. Likud akan memimpinnya, Netanyahu dan ekstremis akan digantikan, lebih 90 ahli Knesset akan menjadi rakan dalam gabungan untuk penyembuhan dan penyambungan semula,” Lapid mencadangkan.

Ahli politik itu menolak kebimbangan bahawa ini bukan masa untuk menggantikan Netanyahu ketika konflik semasa di Gaza, yang dipicu oleh serangan kejutan yang dilancarkan oleh Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober.

“Saya dengar mereka yang berkata ini bukan masa. Kita tunggu 40 hari, tiada masa lagi. Apa yang kita perlukan sekarang ialah kerajaan yang akan menangani tiada apa selain keselamatan dan ekonomi,” Lapid menekankan, menyokong kenyataan yang dibuatnya dalam ucapan disiarkan pada Rabu.

“Pautan lemah ialah kerajaan, dan terutamanya perdana menteri. Aliran dana berterusan, rawatan bagi yang dipindahkan dan yang cedera adalah kegagalan yang memalukan, tiada sesiapa yang repot untuk menutup pejabat kerajaan yang tidak perlu, perjuangan adalah bencana yang berterusan,” ahli politik itu berkata dalam alamat disiarkannya.

PM yang tertekan itu telah menghadapi kritikan yang semakin meningkat di dalam dan luar negara atas pelbagai isu, daripada pendekatan sangat keras terhadap operasi di Gaza kepada membenarkan serangan Hamas berlaku pada mulanya. Kebimbangan yang berkembang telah diperparah lagi oleh kenyataan kontroversi yang dibuat oleh Netanyahu sendiri dan kabinetnya.

Pada akhir Oktober, misalnya, PM membuat cubaan yang gagal untuk menyalahkan serangan Hamas ke atas kecerdasan negara, mendakwa dia tidak diberi amaran tentangnya pada masa. Sejurus kemudian, bagaimanapun, dia terpaksa menarik balik dakwaan dan meminta maaf. Satu lagi skandal besar meletus minggu lalu, apabila Menteri Warisan kanan Amichai Eliyahu mencadangkan menggunakan senjata nuklear terhadap Gaza. Kenyataan meletup itu mendapat kritikan meluas dan menteri berakhir dengan digantung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)