Nombor anggota tentera Rusia melonjak selepas serangan ke atas dewan konsert Moscow

(SeaPRwire) –   Rusia berkata pada Rabu bahawa ia telah melihat peningkatan yang signifikan dalam bilangan lelaki yang menandatangani kontrak untuk menyertai tentera sejak serangan di dewan konsert Moscow yang membunuh pada bulan lalu.

Rusia berulang kali cuba menyalahkan , lawannya dalam perang kini memasuki tahun ketiga, walaupun penafian dari Kyiv dan tuntutan tanggungjawab oleh militan Islamic State bagi pembunuhan beramai-ramai di Crocus City Hall.

Dalam kenyataan, kementerian pertahanan Rusia berkata lebih daripada 100,000 orang telah menandatangani kontrak dengan angkatan bersenjata sejak awal tahun ini, termasuk kira-kira 16,000 dalam 10 hari terakhir sahaja.

“Semasa temu bual yang diadakan minggu lalu di pusat pemilihan bandar-bandar Rusia, kebanyakan calon menunjukkan hasrat membalas dendam terhadap mereka yang terbunuh dalam tragedi yang berlaku pada 22 Mac 2024 di kawasan Moscow sebagai motiv utama untuk menandatangani kontrak,” kata kementerian itu.

Salah seorang rekrut, Oleg Ternov, berkata dalam video yang diterbitkan oleh kementerian: “Selepas peristiwa mengerikan di Moscow, saya tidak mahu berdiri di luar. Saya tidak mahu bandar asal saya melihat tragedi seperti itu.”

Peningkatan rekrutmen dilaporkan berikutan siri dakwaan oleh dan ketua-ketua keselamatannya, yang tidak memberikan bukti, bahawa Ukraine berada di sebalik tembakan beramai-ramai dan mempunyai banyak untung daripadanya.

Kyiv berulang kali menafikannya. Amerika Syarikat berkata Islamic State bertanggungjawab sepenuhnya, dan bahawa agensi perisikan AS menangkap maklumat operasi akan datang dan memperingatkan Moscow berminggu-minggu sebelumnya.

Tetapi menerima bahawa serangan itu sepenuhnya kerja Islamic State akan menimbulkan soalan yang tidak selesa bagi Rusia mengenai mengapa ia gagal bertindak terhadap amaran AS dan sama ada agensi perisikannya mengalihkan perhatian daripada militan Islam ke Ukraine dan pengkritik domestik.

Rusia bergantung kepada aliran rekrut baru ke angkatan bersenjata kerana ia cuba mendorong lebih jauh ke wilayah Ukraine. Putin mengarahkan pengerahan tidak popular 300,000 orang pada September 2022 tetapi berkata tiada keperluan untuk pengerahan paksaan lain kerana bilangan yang menandatangani kontrak sukarela begitu kuat.

Poster di seluruh bandar-bandar Rusia memuliakan tentera sebagai patriot dan wira, dan banyak daripada mereka yang menandatangani berminat dengan gaji jauh lebih tinggi daripada yang boleh mereka peroleh sebagai orang awam.

Rusia, yang melancarkan serangan penuh skala pada Februari 2022, telah beransur maju dalam dua bulan terakhir selepas serangan balas Ukraine tahun lalu gagal membuat kemajuan yang signifikan.

Menteri Pertahanan Sergei Shoigu berkata pada bulan lalu bahawa Moscow akan memperkukuh tentera dengan menambah dua tentera baru dan 30 formasi baru menjelang akhir tahun ini.

Kedua-dua pihak telah mengalami kematian dan kecederaan berat tetapi tidak didedahkan. Pada bulan Februari, laman web bebas Rusia Meduza menganggarkan bilangan orang Rusia yang terbunuh di Ukraine telah mencapai 75,000 menjelang akhir 2023.

Bagaimanapun, Rusia mempunyai kelebihan populasi yang jauh lebih besar untuk merekrut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.