Pakar PBB mendesak berakhirnya pengganasan Julian Assange kerana kebimbangan kebebasan akhbar

(SeaPRwire) –   Seorang pakar PBB mengenai kebebasan bersuara menyeru agar tindakan undang-undang terhadap Julian Assange dihentikan kerana kebimbangan mengenai kebebasan akhbar

Penasihat Khas PBB mengenai kebebasan bersuara, Irene Khan, berkata penghantaran Assange ke Amerika Syarikat dan pertuduhan seterusnya boleh mempunyai implikasi serius terhadap kebebasan bersuara. Rayuan terakhir Assange mencabar penghantaran ke Britain berakhir bulan lepas di Mahkamah Tinggi Britain di London, dengan Assange tidak hadir di mahkamah kerana masalah kesihatan.

“Mengumpul, melaporkan dan menyebarkan maklumat, termasuk maklumat keselamatan negara apabila ia menguntungkan awam, adalah satu amalan penyiaran yang sah dan tidak seharusnya dianggap sebagai satu jenayah,” kata Khan dalam kenyataan Jumaat.

Assange, 52, didakwa berkaitan dengan penerbitan WikiLeaks pada tahun 2010 mengenai dokumen tentera Amerika Syarikat yang diklasifikasikan yang dibocorkan oleh penganalisis maklumat tentera Amerika Syarikat Chelsea Manning.

“Saya bimbang dengan penggunaan Akta Pengkhianatan dalam kes ini, memandangkan statut ini tidak memberikan perlindungan terhadap penerbitan maklumat yang menguntungkan awam,” kata Khan.

Dakwaan itu dibuat oleh Jabatan Keadilan pentadbiran Trump atas penerbitan WikiLeaks pada tahun 2010 mengenai kabel yang dibocorkan oleh Manning yang menguraikan jenayah perang yang dilakukan oleh kerajaan Amerika Syarikat di Iraq, Afghanistan dan kem tahanan Guantanamo Bay, Cuba. Bahan-bahan itu juga mendedahkan contoh-contoh CIA terlibat dalam penyeksaan dan penghantaran.

Video “Collateral Murder” WikiLeaks menunjukkan tentera Amerika Syarikat menembak mati orang awam di Iraq, termasuk dua wartawan Reuters, juga diterbitkan 14 tahun lalu.

Assange, yang berasal dari Australia, adalah penerbit pertama yang didakwa oleh kerajaan Amerika Syarikat di bawah Akta Pengkhianatan, dan banyak kumpulan kebebasan akhbar mendakwa pertuduhan terhadapnya bertujuan untuk mengkriminalisasikan penyiaran.

“Ia akan menetapkan precedent berbahaya yang boleh memberi kesan menakutkan terhadap penyelidikan penyiaran di Amerika Syarikat dan mungkin juga di seluruh dunia,” kata Khan.

Assange telah ditahan di Pentadbiran Britain sejak dia dikeluarkan dari Kedutaan Ecuador pada 11 April 2019 kerana melanggar syarat jaminan. Dia telah memohon perlindungan di kedutaan sejak 2012 untuk mengelakkan dikirim ke Sweden atas dakwaan dia merogol dua wanita kerana Sweden tidak akan memberi jaminan ia akan melindunginya daripada diekstradisi ke Amerika Syarikat. Siasatan terhadap dakwaan serangan seksual akhirnya ditutup.

Hakim Daerah Britain menolak permintaan ekstradisi Amerika Syarikat pada tahun 2021 atas alasan Assange mungkin akan membunuh diri jika ditempatkan di bawah syarat penjara Amerika Syarikat yang keras. Mahkamah tinggi kemudian membatalkan keputusan itu selepas menerima jaminan dari Amerika Syarikat mengenai layanannya, dan kerajaan Britain menandatangani perintah ekstradisi pada Jun 2022.

Walaupun perbicaraan Februari mungkin menjadi rayuan terakhir Assange mencuba menghalang penghantarannya ke Amerika Syarikat, satu perbicaraan rayuan penuh mungkin datang pada masa depan jika hakim memutuskan menguntungkannya. Jika dia kalah dalam rayuan ini, bagaimanapun, pilihan tunggal Assange adalah di Mahkamah Agung.

“Undang-undang hak asasi manusia antarabangsa memberikan perlindungan kuat kepada pendedah maklumat, sumber akhbar dan laporan menguntungkan awam,” kata Khan. “Saya menyeru Amerika Syarikat dan Britain, yang mengaku mempertahankan hak kebebasan bersuara, untuk mematuhi piawaian antarabangsa dalam kes Julian Assange.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.