Pakistan akan menguji DNA ke atas mayat pembunuh berani mati yang membunuh 5 warganegara China

(SeaPRwire) –   Pakistan akan menjalankan ujian DNA ke atas sisa-sisa pengebom bunuh diri yang menghempas kenderaan berbahan letupannya ke dalam kenderaan di negara barat laut itu, membunuh lima warganegara China dan pemandu tempatan mereka, kata pegawai pada Rabu.

Serangan itu berlaku di Shangla, sebuah daerah di wilayah Khyber Pakhtunkhwa di mana beribu-ribu warganegara China bekerja pada Koridor Ekonomi China-Pakistan yang merangkumi pelbagai megaprojek seperti pembinaan jalan raya, loji janakuasa dan pertanian. CPEC adalah tulang belakang bagi kerajaan Pakistan yang kini menghadapi salah satu krisis ekonominya yang terburuk.

Lima orang itu merupakan jurutera dan pekerja yang menuju ke Empangan Dasu Selasa, projek hidroelektrik terbesar di Pakistan, di mana mereka bekerja. Sisa-sisa mereka dihantar ke ibu negara, Islamabad, pegawai polis tempatan Altaf Khan berkata, menambahkan bahawa mangsa mempunyai pengawal polis apabila serangan berlaku.

mengatakan mereka berkongsi perkembangan siasatan terkini dengan rakan-rakan China. China dijangka menghantar pakar sendiri Rabu ini ke lokasi serangan untuk menjalankan siasatan bebas sambil bekerjasama dengan pihak berkuasa Pakistan.

Khan juga berkata mereka telah meluaskan lagi pencarian yang bermula sehari sebelumnya untuk mencari kemungkinan rakan kongsi pengebom bunuh diri.

Tiada kumpulan sehingga kini mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, tetapi curiga kemungkinan besar akan jatuh kepada pemisah serta faksi Gul Bahadur yang berpecah daripada Taliban Pakistan yang dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan atau TTP, dan merupakan kumpulan berasingan tetapi sekutu rapat Taliban Afghanistan.

TTP menafikan terlibat dalam serangan bunuh diri itu dalam kenyataan Rabu, berkata: “Kami tidak mempunyai kaitan dengan serangan ke atas jurutera China.”

Serangan Selasa itu berlaku kurang daripada seminggu selepas pasukan keselamatan Pakistan membunuh lapan pemisah Balochistan Liberation Army yang membuka tembakan ke atas konvoi membawa warganegara China di luar pelabuhan China-didanai Gwadar di wilayah barat daya Balochistan yang tidak stabil.

Kementerian Luar Negeri China mengutuk serangan itu dan menawarkan “simpati mendalam kepada mangsa” dalam kenyataan Rabu.

Kementerian itu berkata China telah meminta “Pakistan menyiasat insiden itu secepat mungkin, memburu pelaku dan membawa mereka ke muka pengadilan” dan menambah bahawa “sebarang usaha untuk menggagalkan kerjasama China-Pakistan tidak akan berjaya.”

Perdana Menteri Pakistan Shehbaz Sharif berjanji penyudahan segera siasatan ketika melawat Duta Besar China, Jiang Zaidong, Selasa.

Zaidong, disertai oleh pegawai Pakistan, melawat empangan Dasu Rabu, menurut kenyataan kerajaan Pakistan.

Kenyataan itu juga berkata Sharif bersidang dalam mesyuarat tingkat tinggi, dihadiri oleh ketua tentera negara yang berkuasa, Jeneral Asim Munir. Dalam mesyuarat itu, perdana menteri berkata serangan Selasa “mencipta ketidakpercayaan” antara Pakistan dan China dan bersumpah akan membawa “pelaku kejam ke muka pengadilan.”

Ketua tentera sekutu janji Sharif dan berkata mereka akan memastikan keselamatan semua warga asing di negara itu, “terutamanya warganegara China, yang menyumbang kemakmuran Pakistan.”

Pekerja China bekerja pada projek berkaitan CPEC di Pakistan pernah disasarkan dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pada Julai 2021, sekurang-kurangnya 13 orang, termasuk sembilan warganegara China, terbunuh apabila pengebom bunuh diri meletupkan kenderaannya berhampiran bas membawa beberapa jurutera dan pekerja China serta Pakistan, menyebabkan syarikat China menangguhkan kerja ketika itu. Pihak berkuasa Pakistan pada mulanya mengkekalkan ia kemalangan jalan raya, tetapi China mempersoalkan dakwaan itu, mengatakan mangsa adalah sasaran serangan bunuh diri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.