Pakistan dan Iran berjanji bekerjasama untuk meningkatkan keselamatan selepas serangan udara yang membunuh

(SeaPRwire) –   Pakistan dan Iran pada Isnin bersetuju untuk bekerjasama bagi meningkatkan keselamatan selepas serangan udara yang membunuh sekurang-kurangnya 11 orang, menandakan peningkatan ketara dalam hubungan yang tegang antara jiran-jiran itu.

Perkembangan itu berlaku selepas menteri luar Iran yang kanan, Hossein Amirabdollahian, mengadakan perbincangan di Islamabad dengan rakannya dari Pakistan, Jalil Abbas Jilani. Menteri luar Iran juga bertemu dengan Perdana Menteri Sementara Pakistan, Anwaarul-Haq-Kakar.

Hubungan Iran-Pakistan secara dramatik terjejas pada 17 Januari, apabila Iran melancarkan serangan udara di wilayah Baluchistan barat daya Pakistan yang kurang stabil, menyasarkan apa yang dikatakan Tehran sebagai tempat persembunyian kumpulan militan Sunni anti-Iran, Jaish al-Adl, atau Tentera Keadilan. Pakistan menyatakan dua kanak-kanak terbunuh dan tiga yang lain cedera.

Marah dengan serangan itu, Pakistan menarik balik dutanya dari Tehran dan melancarkan serangan udara terhadap tempat persembunyian militan yang didakwa di dalam Iran, di wilayah Sistan dan Baluchestan, membunuh sekurang-kurangnya sembilan orang. Islamabad menyatakan ia menyasarkan kumpulan militan Baluch dengan matlamat pemisahan.

Dalam sidang akhbar bersama pada Isnin, Amirabdollahian dan Jilani berkata mereka akan bekerja melalui saluran sedia ada dalam kepimpinan, diplomasi dan untuk bekerjasama antara satu sama lain.

Jilani berkata dua negara berupaya membawa “situasi kembali normal dalam masa yang paling singkat” selepas serangan udara kerana kedua-dua pihak bersetuju untuk menyambung dialog bagi menyelesaikan semua isu.

“Keganasan menimbulkan cabaran bersama kepada negara kita,” kata Jilani dan menekankan bahawa “hormat kepada kedaulatan dan integriti wilayah kekal sebagai prinsip tidak berubah dan asas kerjasama” antara jiran-jiran itu.

Beliau mengumumkan mesyuarat menteri peringkat tinggi yang kerap dan juga antara pegawai penghubung.

Iran dan Pakistan “sangat menghormati kedaulatan dan integriti wilayah masing-masing,” kata Amirabdollahian. “Kami akan memberitahu semua militan bahawa kami tidak akan … memberi peluang kepada mereka untuk mengancam keselamatan bersama kami.”

Amirabdollahian berkata Pakistan dan Iran juga akan menubuhkan zon perdagangan bebas ekonomi berhampiran kawasan sempadan untuk meningkatkan perdagangan bilateral mereka.

Iran dan Pakistan yang bersenjata nuklear telah lama memandang satu sama lain dengan curiga berikutan serangan militan di sebelah sempadan masing-masing. Pakar-pakar menyatakan serangan balas membalas bulan ini sekurang-kurangnya sebahagiannya dicetuskan oleh tekanan dalaman walaupun ia juga meningkatkan ancaman keganasan merebak di Timur Tengah, sudah tidak stabil kerana konflik dengan Hamas di Gaza.

Semasa lawatannya, Amirabdollahian juga dijangka memberi maklum balas kepada tuan rumah mengenai insiden Sabtu di mana penembak tidak dikenali membunuh sekurang-kurangnya empat pekerja Pakistan dan mencederakan tiga yang lain di wilayah Sistan dan Baluchestan Iran. Pakistan mengecam pembunuhan itu, menggambarkannya sebagai “mengerikan dan memualkan”.

Ahli keluarga pekerja Pakistan yang terbunuh mengadakan protes Ahad, menuntut mayat sanak saudara mereka dibawa pulang. Pakistan berkata pengaturan sedang dibuat untuk itu dengan bantuan Iran dan tiga pekerja yang cedera sedang dirawat di hospital Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.