Paramilitari Pro-Ukraine Rusia menyertai pertempuran di garis hadapan

(SeaPRwire) –   Muncul dari bawah topi dan wajahnya ditutup, tentera Rusia yang berjuang untuk Kyiv menggambarkan pertempuran tanpa henti di kawasan Kharkiv timur laut Ukraine di mana pasukan Moscow membuka barisan baru minggu lepas.

“Keadaan sukar, intensiti sangat tinggi, berlaku pertempuran hampir setiap sepuluh minit,” kata mortarman itu, yang hanya mengenal pasti dirinya dengan panggilan, Winnie.

Tentera itu adalah sebahagian daripada Legion Kebebasan Rusia, kumpulan orang Rusia yang menentang Presiden Vladimir Putin yang berjuang untuk Ukraine.

, termasuk legion dan dua unit lain yang terdiri daripada warganegara Rusia, untuk mengukuhkan pertahanannya terhadap serangan darat Rusia ke kawasan utara Kharkiv yang bermula hampir seminggu lalu.

“Ia adalah pengisar daging yang tidak dapat dipercayai bahawa mereka masih menghantar orang mereka ke dalamnya,” kata Winnie, menggambarkan kerugian Rusia apabila infantri Moscow cuba menyerbu lebih dalam ke Ukraine. Kedua-dua pihak mengatakan bahawa pihak lain mengalami kerugian berat dalam perang, dakwaan yang tidak boleh disahkan secara bebas.

Panglima Deputi Legion Kebebasan Rusia Maksimilian Andronikov, yang juga dikenali dengan panggilannya Caesar, berkata tentera Rusia telah menjadi lebih inovatif.

“Mereka telah mempelajari pelajaran perang, mereka menggunakan taktik yang agak bijak,” katanya.

Satu inovasi yang sangat mengerikan adalah pengembangan penggunaan bom udara, yang dilepaskan dari pesawat dan biasanya mengandungi beratus-ratus kilogram bahan letupan atau lebih. Rusia mempunyai stok Soviet-era bom murah berkaitan.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Rusia telah mampu mengukuhkan keuntungan medan tempur dengan dan kedudukan infantri dengan bom udara.

“Hari ini, empat bom udara dipandu datang, kira-kira 500 meter jauhnya. Saya berada di atas tanah, dan ia mula bergetar, saya terlempar ke atas – dan saya bukan kecil,” kata Winnie.

Serangan Rusia, yang mengarah ke bandar-bandar Lyptsi dan Vovchansk utara Kharkiv Ukraine kedua terbesar, bermula Jumaat lepas.

Rusia kelihatan telah mampu maju sekurang-kurangnya beberapa kilometer di beberapa tempat, salah satu kemajuan terpantas mana-mana pihak telah lihat sejak 2022, tahun pertama serangan penuh skala Rusia.

“Musuh mempunyai kelebihan dalam tenaga manusia, walaupun mereka tidak mempunyai sebanyak kenderaan sebelum ini,” kata Andronikov tentang barisan hadapan Kharkiv.

Rusia, katanya, menghantar jumlah kenderaan berperisai yang jelas kurang, tetapi walaupun begitu mampu melancarkan beberapa kali lebih banyak meriam artileri dan drone FPV berbanding Ukraine.

“Kami merasakan defisit. Kami memahami dengan jelas bahawa jika ia tidak wujud, musuh tidak akan mempunyai kejayaan ini di sini atau di Donbas,” katanya tentang ketidakseimbangan artileri, masalah yang dirasai dengan teruk oleh Ukraine selama enam bulan kebelakangan ini.

Dia mengutuk had yang dikenakan oleh sesetengah sekutu Ukraine terhadap penggunaan senjata mereka untuk menyerang Rusia, dengan mengatakan pembatasan itu menyukarkan keupayaan Kyiv untuk melawan balik di barisan utara di mana garisan hanya beberapa kilometer dari wilayah Rusia.

Tentera Ukraine lama meminta pembatasan , membolehkan pasukannya melancarkan serangan dari seberang sempadan tanpa meletakkan logistik mereka dalam risiko.

“Ini adalah masalah. Terdapat senarai lengkap senjata yang kami terima, tetapi sehingga baru-baru ini kami tidak mempunyai hak untuk menggunakannya di wilayah Rusia… dengan bebas, musuh menggunakan fakta bahawa wilayah Rusia tidak boleh dihentam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.