Parasit air di England menyebabkan lebih daripada 45 orang sakit, penduduk dinasihatkan merebus air paip sebelum minum

(SeaPRwire) –   Sebuah kampung nelayan yang indah berada di bawah arahan untuk merebus air paip mereka untuk hari ketiga pada Jumaat selepas parasit mikroskopik itu menyebabkan lebih daripada 45 orang sakit dalam contoh terbaru sistem air Britain yang bermasalah.

Kira-kira 16,000 rumah dan perniagaan di kawasan Brixham di Devon telah disuruh merebus air selepas kriptosporidium, parasit mikroskopik yang menyebabkan cirit-birit, didapati dalam air. Sekurang-kurangnya 46 kes kriptosporidiosis telah disahkan dan lebih 100 orang lagi melaporkan gejala yang serupa, Kumpulan Keselamatan Kesihatan UK berkata. Kes boleh berlarutan lebih dua minggu.

Ketua Eksekutif South West Water Susan Davy memohon maaf atas wabak itu dan berkata teknisi sedang bekerja sepanjang masa untuk mengenal pasti dan memperbaiki masalah yang mungkin berasal dari paip di kawasan padang lembu.

“Saya benar-benar minta maaf atas gangguan dan kebimbangan lebih luas ini telah menyebabkan,” kata Davy. “Saya tahu pada masa ini kami telah jatuh dengan ketara jauh daripada apa yang anda harapkan daripada kami.”

Krisis ini tidak berkaitan dengan masalah air Britain yang lebih besar tetapi menjadi contoh sistem yang berusia yang dalam kesusahan.

Syarikat air telah di bawah tembakan selama lebih setahun untuk berhenti mengalirkan kumbahan sering ke sungai dan lautan yang secara harfiah menyebabkan bau busuk, menyakitkan para penenang, mencemarkan aliran ikan dan menyebabkan protes awam untuk membersihkan tindak tanduk mereka.

Sebuah kumpulan alam sekitar minggu ini melaporkan bahawa 70,000 pelepasan kumbahan telah melimpah selama jumlah 400,000 jam sepanjang pantai England tahun lepas. Lebih suku berada dalam jarak dua batu dari tempat berenang, Kumpulan Sahabat Bumi berkata dalam analisis data kerajaan.

Penyokong air bersih telah menyalahkan masalah pada penyusunan semula sistem air Britain pada 1989. Mereka berkata syarikat-syarikat telah meletakkan pemegang saham di atas pelanggan dan tidak membelanjakan cukup untuk mengemaskini sistem paip lama.

Thames Water, salah satu syarikat terbesar, berada di ambang kemuflisan dan pemimpin-pemimpinnya telah berkata ia menghadapi risiko pengambilalihan semula selepas pemegang saham enggan menyuntik lebih wang tunai.

Pada hari ini, dalam tanda masalah lain, berjuta-juta galon kumbahan mentah telah dipam ke Tasik Windermere England yang terbesar. Selepas kerosakan menyebabkan pam berhenti, sistem sandaran kemudian memmp kumbahan manusia ke Tapak Warisan Dunia UNESCO itu selama 10 jam, lapor BBC.

Wabak kriptosporidiosis ini sekali lagi bukan kali pertama South West Water menghadapi masalah, menurut pihak berkuasa.

Syarikat itu menghadapi tuduhan di Mahkamah Majistret Plymouth mengatakan 30 kesalahan untuk pelepasan air haram atau antara 2015 dan 2021, Agensi Alam Sekitar berkata.

Wabak terkini kelihatan berasal dari injap udara rosak dalam paip yang melalui padang di mana lembu gembala berhampiran empangan, kata Laura Flowerdew, jurucakap South West.

Sekolah rendah terpaksa ditutup Khamis kerana tidak mempunyai air minum bersih.

Syarikat air menyediakan air botol percuma di tiga lokasi dan telah meningkatkan pampasan kepada pelanggan daripada $19 kepada $145.

Paul Hunter, profesor perubatan di Universiti East Anglia, berkata lebih ramai lagi orang mungkin akan sakit dengan kriptosporidiosis dalam hari-hari atau minggu akan datang kerana tempoh pengeraman.

“Sekalipun mereka telah berhenti semua jangkitan baharu sekarang, anda akan mengharapkan untuk melihat kes-kes lanjut selama sekurang-kurangnya 10 hari hingga dua minggu,” katanya kepada BBC.

Anthony Mangnall, Ahli Parlimen Konservatif dari kawasan itu, berkata penduduk kemungkinan terpaksa. Beliau mengatakan dia bimbang dengan tindak balas syarikat air kepada wabak itu dan bersumpah akan mempertanggungjawabkannya.

“Mereka telah lambat bertindak dan komunikasi dengan pelanggan sangat buruk,” kata Mangnall. “Ini tentunya telah menggugat kepercayaan dalam rangkaian air kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.