Paris melaksanakan tasik penyimpanan air berskala besar untuk membersihkan Sungai Seine bagi acara renang Olimpik

(SeaPRwire) –   Pegawai Perancis merasmikan pada Khamis sebuah tasik penyimpanan air besar yang bertujuan membantu membersihkan Sungai Seine, yang akan menjadi lokasi acara renang maraton Olimpik Paris dan acara renang triatlon Paralimpik.

Menteri Sukan Amélie Oudéa-Castéra memuji keupayaan Paris “untuk menyediakan atlet dari seluruh dunia dengan latar belakang luar biasa di Sungai Seine untuk acara mereka.”

Tahun lalu, ujian renang terpaksa dibatalkan kerana kualiti air yang buruk. Salah satu sebabnya ialah hujan lebat yang mengatasi sistem pembetungan lama bandar, menyebabkan campuran air hujan dan air kumbahan tidak dirawat mengalir ke Sungai Seine dan meninggalkan piawaian keselamatan tidak dipenuhi.

Tasik simpanan raksasa yang digali bersebelahan stesen kereta api Austerlitz Paris bertujuan mengumpul air hujan berlebihan dan mencegah air kumbahan berbau bakteria daripada memasuki Sungai Seine.

Ia boleh menampung kuantiti air kotor yang setara dengan 20 kolam renang Olimpik yang kini akan diproses daripada dibebaskan mentah melalui saluran pembetungan ke sungai.

“Kami tepat pada masanya,” prefek rantau Paris, Marc Guillaume, berkata. “Permulaan Olimpik akan bertepatan dengan kualiti air membenarkan pertandingan. Ini merupakan kejayaan kolektif yang luar biasa.”

Datuk Bandar Paris Anne Hildago berjanji beliau akan berenang di Sungai Seine sebelum Olimpik – mungkin bersama-sama Presiden Emmanuel Macron.

Tasik simpanan baru “menjamin” air boleh disimpan walaupun semasa ribut yang teruk, dan akan membantu aras air “kembali normal semula secepat mungkin,” katanya.

Pembukaan tasik ini merupakan langkah terkini menuju sungai yang lebih bersih dan datang sebagai sebahagian daripada siri kemudahan baru yang dibina, termasuk loji rawatan air di Champigny-sur-Marne, timur Paris, yang dirasmikan bulan lalu.

Semasa Olimpik, air akan diuji pada pukul 3 pagi setiap hari untuk menentukan sama ada acara boleh berjalan seperti yang dirancang. Jika keputusan tidak memenuhi piawaian, acara boleh ditangguhkan beberapa hari, menurut penganjur.

Kos anggaran usaha pembersihan berjumlah $1.5 bilion, dibayar oleh kerajaan dan pihak berkuasa tempatan.

“Sudah lebih sepuluh tahun kualiti air Sungai Seine menunjukkan peningkatan yang sangat ketara dan ikan serta hidupan liar sungai kami kembali,” kata Hidalgo.

Kira-kira 35 ikan air tawar kini hidup di bahagian Sungai Seine di Paris, berbanding hanya tiga pada tahun 1970-an, apabila air sungai sangat tercemar disebabkan aktiviti perindustrian berhampiran.

Selama dekad, Sungai Seine terutamanya digunakan sebagai laluan pengangkutan barang dan orang atau kubur air untuk basikal terbiar dan sampah lain. Berenang di sana secara haram sejak 1923 dengan beberapa pengecualian.

Pegawai Paris merancang membuka beberapa tapak mandian kepada orang awam musim panas akan datang, bermula tahun depan.

Sungai Seine juga akan menjadi tumpuan upacara pembukaan Olimpik yang hebat yang akan melihat lebih 200 delegasi atlet berarak di atas lebih 80 bot di pusat Paris.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.