Parlimen Albania yang diketuai sosialis menarik kekebalan undang-undang ketua pembangkang

(SeaPRwire) –   Parlimen Albania telah mengundi pada hari Khamis untuk mengangkat kekebalan undang-undang bekas Perdana Menteri Sali Berisha, yang memimpin Parti Demokratik pembangkang dan dituduh rasuah.

Ahli parlimen pembangkang di dalam dewan telah memboikot undian dan cuba mengganggu sesi dengan mengumpulkan kerusi dan meriam kembang api, tetapi pengawal keselamatan menghalang mereka. Berisha enggan berucap menentang usul itu.

Parti Sosialis yang memerintah memegang 74 daripada 140 kerusi di parlimen Albania, dan 75 ahli parlimen bersetuju untuk memberi permohonan daripada pendakwa untuk menanggalkan kekebalan Berisha. Undian Khamis ini membolehkan pendakwa untuk memohon kebenaran mahkamah untuk menahan Berisha di bawah tahanan atau tahanan rumah.

Dengan pembangkang enggan menyertai, tiada undian terhadap langkah itu atau sebarang penahanan.

Berisha, 79 tahun, telah dituduh pada bulan Oktober kerana didakwa menyalahgunakan jawatannya untuk membantu menantunya, Jamarber Malltezi, membeli tanah di Tirana yang dimiliki oleh kedua-dua warganegara persendirian dan kementerian pertahanan, dan membina 17 bangunan apartmen di atas hartanah itu.

Berisha dan Malltezi kedua-duanya telah mengisytiharkan ketidakbersalahan mereka, mendakwa kes itu adalah langkah politik oleh Parti Sosialis Perdana Menteri Edi Rama. Pendakwa telah menyatakan bahawa jika Berisha didapati bersalah, beliau akan menghadapi hukuman penjara sehingga 12 tahun.

Penyokong Parti Demokratik telah menunjuk perasaan di luar bangunan parlimen pada hari Khamis dengan rajutan anti-kerajaan dan jeritan “Turunkan diktator” . Berisha menyeru penyokongnya untuk menyertai “pertempuran tanpa kembali” terhadap “rejim autoritarian” Sosialis.

“Keputusan itu tidak akan memusnahkan pembangkang tetapi akan memobilisasikannya, dan di bawah moto ‘Hari ini atau tidak pernah,’ ia akan bertindak balas terhadap rejim itu,” kata Berisha kepada wartawan selepas undian.

Berisha berkhidmat sebagai perdana menteri Albania dari 2005-2013, dan sebagai presiden dari 1992-1997. Beliau telah dipilih semula sebagai ahli parlimen untuk Parti Demokratik dalam pilihan raya parlimen 2021.

Kerajaan Amerika Syarikat pada Mei 2021 dan Kesatuan Eropah pada Julai 2022 telah menghalang Berisha dan ahli keluarga rapat daripada memasuki negara mereka kerana didakwa terlibat dalam rasuah.

Sejak Berisha dituduh pada bulan Oktober, ahli parlimen pembangkang telah mengganggu secara berkala sesi parlimen untuk memprotes keengganan Sosialis untuk mewujudkan suruhanjaya untuk menyiasat kes-kes rasuah yang dikaitkan dengan Rama dan pegawai kerajaan kanan yang lain.

Gangguan ini merupakan halangan kepada reformasi yang diperlukan pada masa di mana Kesatuan Eropah telah bersetuju untuk memulakan proses penyelarasan undang-undang Albania dengan negara-negara EU sebagai sebahagian daripada laluan negara Balkan itu ke arah keanggotaan penuh dalam blok itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.