Parlimen Georgia meluluskan undang-undang ‘Rusia’ bertujuan mengehadkan pengaruh asing selepas berminggu-minggu protes besar-besaran

(SeaPRwire) –   Parlimen Georgia pada Selasa meluluskan undang-undang yang kontroversial yang telah mencetuskan protes besar-besaran selama beberapa minggu, dengan kritikan melihatnya sebagai ancaman kepada kebebasan demokratik dan aspirasi negara itu untuk menyertai Kesatuan Eropah.

Undang-undang itu memerlukan media dan pertubuhan bukan kerajaan dan pertubuhan bukan untung lain untuk mendaftar sebagai “mengejar kepentingan kuasa asing” jika menerima lebih daripada 20% pembiayaan mereka dari luar negara.

Kerajaan mengatakan undang-undang itu perlu untuk mengurangkan apa yang dianggapnya sebagai pengaruh asing yang merosakkan terhadap politik negara dan untuk mencegah entiti asing tidak dikenal-pasti daripada cuba mengganggu kestabilannya.

Pembangkang telah mengecam undang-undang itu sebagai “undang-undang Rusia”, kerana Moscow menggunakan undang-undang serupa untuk menindas media bebas, pertubuhan bukan kerajaan dan aktivis yang mengkritik Kremlin.

Protes besar-besaran terhadap undang-undang dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah melanda negara Kaukasus Selatan 3.7 juta orang itu.

Presiden Majlis Eropah Charles Michel pada Selasa berucap di Copenhagen, dalam satu persidangan mengenai demokrasi, dan berkata bahawa “jika mereka mahu menyertai EU, mereka perlu menghormati prinsip-prinsip asas kedaulatan undang-undang dan prinsip-prinsip demokratik.”

Undang-undang itu hampir sama dengan satu yang parti pemerintah Georgia Dream telah dipaksa menarik balik tahun lepas selepas protes jalanan. Diperbaharui, dengan penunjuk perasaan berkelahi dengan polis, yang menggunakan gas pemedih mata dan meriam air untuk menyebarkan orang ramai.

Presiden Georgia Salome Zourabichvili, yang semakin berselisih dengan parti pemerintah, telah bersumpah akan meluluskan undang-undang itu, tetapi Georgia Dream mempunyai majoriti mencukupi untuk mengatasi veto presiden.

Sebagai ahli parlimen mula membahaskan undang-undang pada Selasa, beramai-ramai penunjuk perasaan berkumpul di hadapan parlimen untuk protes sekali lagi, dengan kehadiran berat polis rusuhan di tapak itu. Pada hujung minggu, beribu-ribu mengalir ke jalan-jalan ibu negara Tbilisi, dan banyak kekal di hadapan parlimen sehingga pagi Isnin.

Di dalam parlimen, perbahasan itu terganggu oleh pergaduhan. Ahli Parlimen Georgia Dream Dimitry Samkharadze dilihat mengejar Levan Khabeishvili, pengerusi parti pembangkang utama Gerakan Negara Bersatu, selepas Khabeishvili menuduhnya menganjurkan geng untuk memukul penyokong pembangkang.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, beberapa penunjuk perasaan dan ahli pembangkang telah dipukul. Pembangkang .

Ahli Parlimen Georgia Dream yang lain, Archil Talakvadze, menuduh dalam ucapannya pada Selasa “oposisi politik radikal dan anti-negara yang bersatu oleh dendam politik” menggunakan protes untuk tujuan politik mereka sendiri dan “berharap peristiwa mengambil jurusan radikal.”

“Tetapi tiada sesiapa dan apa-apa boleh menghalang pembangunan negara kita,” kata Talakvadze.

Ana Tsitlidze, ahli Gerakan Negara Bersatu, berkata protes itu menunjukkan betapa bersatu Georgianya “dalam berjuang untuk masa depan Eropahnya,” menambah bahawa “hari ini, mengatakan tidak kepada undang-undang Rusia sama dengan mengatakan tidak kepada rejim Rusia.”

Selepas perbahasan, 84 ahli parlimen daripada 116 yang hadir sesi Selasa mengundi menyokong undang-undang itu, dan 30 mengundi menentang. Ia akan dihantar kepada Zourabichvili, presiden, dan beliau mempunyai 14 hari untuk meluluskan atau menolaknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.