Parlimen Georgia mengadakan bacaan akhir cadangan undang-undang ‘Rusia’ yang kontroversi mengenai pengaruh asing dalam media

(SeaPRwire) –   Parlimen Georgia pada Selasa memulakan bacaan ketiga dan terakhir rancangan undang-undang yang kontroversi yang menimbulkan protes berminggu-minggu, dengan kritikan melihatnya sebagai ancaman kepada kebebasan demokratik dan aspirasi negara itu untuk menyertai Kesatuan Eropah.

Rang undang-undang itu akan memerlukan media dan pertubuhan bukan kerajaan dan pertubuhan bukan untung lain untuk mendaftar sebagai “mengejar kepentingan kuasa asing” jika mereka menerima lebih daripada 20% pembiayaan mereka dari luar negara.

Seorang berkumpul pada Selasa pagi di hadapan parlimen, di tengah kehadiran berat polis rusuhan, untuk memprotes rang undang-undang sekali lagi, sebagai ahli parlimen membincangkannya dalam persediaan untuk undian. Pada hujung minggu, beribu-ribu mengalir ke jalan-jalan ibu negara Georgia Tbilisi, dan banyak kekal di hadapan parlimen sehingga pagi Isnin.

Pembangkang mengutuk rang undang-undang itu sebagai “undang-undang Rusia”, kerana Moscow menggunakan undang-undang serupa untuk menindas media berita bebas, pertubuhan bukan untung dan aktivis yang kritikal terhadap Kremlin.

Rang undang-undang itu hampir sama dengan yang dipaksa parti pemerintah Georgia Dream menarik tahun lalu selepas protes jalanan. Demonstrasi berulang telah menggoncang Georgia selama berminggu-minggu, dengan perusuh bertembung dengan polis, yang menggunakan gas pemedih mata dan jet air untuk menyebarkan orang ramai.

Kerajaan mengatakan rang undang-undang itu perlu untuk menghalang apa yang dianggapnya sebagai pengaruh asing yang merosakkan terhadap politik negara dan untuk mencegah entiti asing tidak dikenal cuba untuk mengganggu kestabilannya.

Presiden Georgia Salome Zourabichvili, yang semakin berselisih dengan parti pemerintah, telah bersumpah akan meluluskan undang-undang itu, tetapi Georgian Dream mempunyai majoriti mencukupi untuk mengatasi veto presiden.

Legislatif meluluskan bacaan kedua rang undang-undang awal bulan ini, selepas protes yang menarik puluhan ribu orang.

Presiden Majlis Eropah Charles Michel pada Selasa bercakap tentang Georgia di Copenhagen di persidangan demokrasi, dan berkata bahawa “jika mereka mahu, mereka perlu menghormati prinsip-prinsip asas kedaulatan undang-undang dan prinsip-prinsip demokratik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.