Parlimen Sepanyol undi pertimbangkan permit menetap, kerja untuk pendatang

(SeaPRwire) –   BARCELONA, Sepanyol (AP) – Parlimen bersetuju Selasa untuk mempertimbangkan undang-undang yang boleh memberi kediaman dan permit kerja kepada ratusan ribu asing yang tinggal di Sepanyol tanpa dokumentasi yang betul.

Cadangan itu dibawa ke Dewan Perwakilan di Madrid oleh inisiatif warganegara selepas ia mendapat lebih daripada 700,000 tandatangan dan sokongan beberapa 900 organisasi. daripada kumpulan hak asasi migran kepada persatuan Katolik.

mengundi 310-33 untuk menerima cadangan untuk dipertimbangkan, dengan hanya parti kanan jauh VOX mengundi terhadapnya. Undang-undang itu kini akan mula membuat jalan melalui rumah bawah parlimen di mana ia akan dibincangkan dengan panjang lebar dan kemungkinan diubah suai sebelum versi akhirnya.

Rang undang-undang itu akan memberi status sah kepada asing yang tiba di Sepanyol sebelum 1 November 2021, termasuk ratusan ribu pendatang dari dan Afrika. Undang-undang itu tidak hanya akan membolehkan mereka tinggal dan bekerja di Sepanyol secara sah tetapi juga membolehkan mereka membayar cukai, menyumbang kepada Keselamatan Sosial, dan mengakses kesihatan, pendidikan dan perkhidmatan awam yang lain.

Antara 390,000 hingga 470,000 asing tinggal secara tidak sah di Sepanyol menurut penulis inisiatif itu. Ramai terselamat dengan bekerja dalam ekonomi bawah tanah sebagai petani buah, penjaga, pemandu penghantaran, atau pekerjaan rendah lain yang ditinggalkan oleh rakyat Sepanyol. Tanpa perlindungan undang-undang, mereka sering terdedah kepada penindasan dan penderaan.

Rang undang-undang itu bertujuan untuk mengakhiri ketidaknampakan untuk migran, dan memberi mereka hak yang sama.

Pada masa yang sama, kerajaan Sepanyol mengumumkan minggu ini ia merancang untuk membatalkan “visa emas” yang membolehkan orang kaya dari luar Kesatuan Eropah memperoleh permit kediaman selepas menyumbang lebih daripada setengah juta euro (dolar) dalam hartanah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.