Pasukan Israel membunuh komander Briged Syuhada Al-Aqsa semasa serbuan di Tebing Barat

(SeaPRwire) –   Pasukan Israel membunuh komander Briged Syuhada Al-Aqsa dan menangkap beberapa militan Palestin semasa serbuan di Tebing Barat pada hari Jumaat, kata pegawai.

Briged Syuhada Al-Aqsa, yang ditubuhkan pada akhir tahun 2000, diiktiraf sebagai pertubuhan pengganas asing oleh Amerika Syarikat.

Pasukan penyamar Israel memasuki secara senyap ke kem pelarian Faraa, kubu aktiviti keganasan, berhampiran bandar utara Tubas pada pagi Jumaat dan menubuhkan kedudukan pembidik di atas bangunan, kata penduduk.

Operasi penyamar akhirnya mengakibatkan pertempuran api dengan pengganas tempatan yang meninggalkan enam orang Palestin terbunuh. Mereka mendedahkan yang terbunuh termasuk pengasas Briged Syuhada Al-Aqsa, cawangan bersenjata Fatah sekular nasionalis.

Operasi di Tebing Barat berlaku ketika Israel terus berperang dengan Hamas di Gaza, beberapa hari selepas gencatan senjata sementara berakhir.

Tentera Israel tidak secara terbuka membincangkan operasi itu, yang mengikuti pembunuhan maut lain dan peningkatan sekatan terhadap penduduk Palestin di seluruh Tebing Barat semasa peperangan Israel-Hamas.

Seorang budak lelaki berusia 14 tahun juga terbunuh semasa serangan Jumaat, kata pegawai kesihatan. Beribu-ribu orang memenuhi jalan-jalan selepas serangan itu untuk berkabung dan memprotes kehilangan nyawa awam Palestin yang berterusan.

Kementerian Kesihatan Palestin menyatakan pasukan Israel telah membunuh 267 orang Palestin di Tebing Barat sejak Hamas melancarkan peperangan semasa dengan serangan kejutan mereka di selatan Israel pada 7 Oktober, di mana 1,200 orang Israel terbunuh dan kira-kira 240 orang ditawan.

Kebanyakan orang Palestin ini terbunuh semasa pertempuran tembak-menembak selepas pasukan tentera Israel memasuki Tebing Barat untuk menangkap militan yang disyaki, kata pegawai.

Kelab Tahanan Palestin, kumpulan penyokong, melaporkan bahawa pasukan serbuan memasuki beberapa bandar di seluruh wilayah yang diduduki awal Jumaat, menangkap 32 orang, termasuk dua di kem Faraa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.