Pasukan lawan politik Navalny akhirnya dapat mengesan beliau di koloni penjara terpencil selepas pencarian selama 20 hari

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang Rusia Alexei Navalny telah diumumkan oleh pasukannya bahawa mereka telah menemui beliau di sebuah penjara jauh selepas pencarian selama 20 hari.

“Kami telah menemui Alexei Navalny,” jurucakap Kira Yarmysh mengumumkan pada Hari Krismas, lapor BBC. Yarmysh menambah bahawa peguam Navalny telah berjaya bertemu dengannya.

Yarmysh mengumumkan kemaskini itu di Telegram, di mana beliau menjelaskan bahawa Navalny, 47, telah dipindahkan ke penjara IK-3, juga dikenali sebagai “Serigala Kutub”, di Kharp di daerah Yamalo-Nenets di Rusia Utara.

Sebelum ini, pihak berkuasa Rusia menahan beliau di kemudahan kira-kira 145 batu timur Moscow. Pasukan Navalny kehilangan hubungan dengannya pada 5 Disember selepas menyertai perbicaraan melalui video, memulakan pencarian yang putus asa.

Yarmysh ketika itu menyatakan bahawa pegawai penjara menyalahkan masalah elektrik dan peguam tidak dapat bertemu dengan klien mereka hampir seminggu. Pegawai akhirnya mengakui kepada peguam bahawa Navalny tidak lagi berada di kalangan banduan dan “menolak untuk mengatakan” di mana beliau pergi.

Navalny telah berdiri sebagai pembangkang paling signifikan kepada Putin dalam tahun-tahun kebelakangan ini, yang menyebabkan cubaan pembunuhan pada tahun 2020 apabila Navalny mengalami keracunan daripada agen saraf Novichok yang disyaki. Beliau kekal dalam koma selama beberapa minggu sementara doktor di Jerman berjuang untuk menyelamatkan nyawa beliau.

Navalny kembali ke Rusia pada tahun 2021, apabila pihak berkuasa dengan serta-merta menangkap beliau dan kemudian menjatuhkan hukuman ke atas beliau. Pasukannya telah berulang kali menimbulkan kebimbangan mengenai rawatan beliau berikutan kembalinya.

Ivan Zhadov, seorang pembantu kepada pemimpin pembangkang dan ketua yayasan anti-rasuahnya, mengkritik kerajaan Rusia kerana meletakkan Navalny di “koloni terpencil” untuk “mengasingkan dan menindas” beliau, lapor The New York Times.

“Situasi Aleksei adalah contoh jelas bagaimana sistem melayan tahanan politik,” kata Zhadov dalam satu pos di X. Beliau menambah bahawa walaupun Navalny berbual dengan peguamnya, pegawai cuba menangguhkan pertemuan itu.

Zhadov juga mendakwa bahawa pegawai kerajaan mungkin telah memutuskan berbulan-bulan yang lalu untuk memindahkan Navalny ke IK-3.

“Terima kasih kepada mereka yang terus menulis dan menyebarkan maklumat tentang Alexei dan tahanan politik lain, kami terus berjuang,” tulis Zhadov. “Terima kasih. Kebebasan untuk Navalny.”

Digital’s Stephen Sorace dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.