Pasukan menyelamat Indonesia menggantung pencarian mangsa letusan Gunung Marapi yang membunuh 23 orang

(SeaPRwire) –   Pencarian telah berakhir untuk di kalangan pendaki yang terperangkap oleh letusan gunung berapi Mount Marapi pada hujung minggu yang mengorbankan 23 nyawa dan beberapa lagi cedera, kata pegawai pada Khamis.

Kira-kira 75 pendaki memulakan pendakian ke gunung setinggi hampir 9,480 kaki di daerah Agam, provinsi Sumatera Barat pada Sabtu dan berada di gunung berapi pada hari berikutnya.

Ketua Polis Sumatera Barat Suharyono berkata sebelum ini bahawa penemuan mayat seorang pelajar wanita universiti pada Rabu telah menaikkan jumlah kematian disahkan kepada 23. Pegawai berkata pada Khamis bahawa mereka percaya semua mayat telah ditemui.

Selepas penilaian hasil operasi mencari dan menyelamat, “pihak berkuasa telah mengakhiri operasi mencari dan menyelamat di Gunung Marapi kerana semua mangsa telah ditemui pada lewat Rabu,” kata Abdul Muhari, jurucakap Agensi Penanggulangan Bencana Negara.

Agensi Mencari dan Menyelamat Negara berkata semua mayat telah dihantar ke hospital pada lewat Rabu untuk pengenalan.

Kira-kira 52 pendaki telah diselamatkan selepas letusan awal Ahad, dengan kira-kira sedozen dibawa ke hospital dengan kecederaan serius hingga ringan.

Marapi menyemburkan tiang abu setinggi 9,800 kaki dalam letusan Ahad dan awan abu panas merebak beberapa batu. Kampung dan bandar berhampiran diliputi endapan gunung berapi yang menghalang cahaya matahari, dan pihak berkuasa mengesyorkan orang memakai topeng sebagai perlindungan terhadap abu.

Letusan lebih kecil sejak itu menyemburkan lebih banyak abu ke udara, mengurangkan kebolelihatan dan sementara menghentikan operasi mencari dan penemuan.

Marapi terkenal dengan letusan tiba-tiba yang sukar diramal kerana ia tidak disebabkan oleh pergerakan magma dalam yang memicu getaran yang dicatat pada pemantau seismik.

Gunung berapi ini berada pada tahap amaran kedua tertinggi Indonesia sejak 2011, menunjukkan aktiviti gunung berapi di atas normal di mana pendaki dan penduduk kampung perlu berada lebih daripada 1.8 batu dari puncak, mengikut Pusat Vulkanologi dan Bencana Geologi Indonesia.

Pendaki tidak sepatutnya maju ke kawasan bahaya, tetapi pegawai tempatan mengakui banyak orang mungkin telah memanjat lebih tinggi daripada dibenarkan.

Marapi tergolong dalam lebih 120 gunung berapi aktif. Negara ini cenderung mengalami keguncangan seismik disebabkan lokasinya di “Lingkaran Api Pasifik”, lengkungan gunung berapi dan sesar mengelilingi Lembangan Pasifik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.