Pasukan paramiliter Iran merampas kapal Portugis yang mempunyai kaitan dengan Israel ketika ketegangan masih tinggi

(SeaPRwire) –   Pasukan paramiliter Iran (IRGC) menawan kapal bendera Portugal milik jutawan Israel sebagai ketegangan antara dua negara kekal tinggi mengikut ancaman serangan berterusan.

“UKMTO telah menerima laporan insiden … timur laut Fujairah, EAU,” melaporkan Operasi Perdagangan Laut United Kingdom. “Kapal dilaporkan ditawan oleh pihak berkuasa serantau. Kapal dinasihatkan untuk berlalu dengan berhati-hati dan melaporkan sebarang aktiviti mencurigakan kepada UKMTO.”

MSC Aries, kapal bendera Portugal milik kumpulan Zodiac Eyal Ofer jutawan Israel, sedang melalui Selat apabila helikopter Iran menurunkan pasukan IRGC ke atas deknya. Video dirakam oleh ahli krew menunjukkan pasukan merapat turun ke atas timbunan kontena sementara ahli krew memberitahu rakan sekerjanya “Jangan keluar.”

Dia kemudian memberitahu ahli krew kapal lain untuk pergi ke jambatan kapal sementara komando IRGC menetap untuk menawan kapal, dengan satu pasukan berlutut di atas kontena untuk memberikan tembakan penutup jika mereka di atas kapal cuba membantah ketika lebih banyak pasukan turun ke dek.

Associated Press mencadangkan helikopter ini mungkin helikopter era Soviet Mil Mi-17, yang digunakan oleh kedua-dua IRGC dan untuk menyerbu kapal merentasi Laut Merah, Laut Oman dan Teluk Parsi.

MSC berpangkalan di Geneva melaporkan kapal itu mempunyai 25 ahli krew di atas kapal, dan berita rasmi Iran IRNA menyatakan IRGC akan membawa kapal ke perairan wilayah Iran.

Penawanan itu mengikuti minggu ketegangan bertambah antara Iran dan Israel. Tehran berulang kali untuk serangan ke atas konsulat Iran di Damascus, yang banyak – termasuk Amerika Syarikat – menyumbang kepada Israel walaupun tiada pegawai Israel mengakui serangan itu.

Presiden Biden pada Jumaat berkata dia percaya tindak balas Iran mungkin berlaku dan AS memindahkan beberapa aset lebih dekat ke Israel untuk bersedia bagi kemungkinan serangan Iran pada hujung minggu. Panglima Komando Pusat AS Jeneral Michael Kurilla juga memindahkan lawatannya ke Israel menghadapi ancaman Iran yang meningkat dalam minggu lepas.

IRGC sebelum ini cuba menguasai Teluk Parsi. Pada 2020, beberapa bot pengawal kecil mengganggu kapal tentera laut Amerika, menggunakan kapal sendiri untuk cuba mengusir kapal Amerika dari Teluk.

IRGC juga menawan beberapa kapal di Teluk, termasuk mengambil kapal tangki minyak bendera Hong Kong pada 2020, juga berhampiran Selat Hormuz, yang merupakan titik sempit antara Teluk Parsi dan Laut Oman. Kapal itu kemudian dibebaskan, melaporkan Radio Bebas Eropah.

Iran melonggarkan aktivitinya di laut ketika Houthis berpangkalan di Yemen meningkatkan serangan mereka terhadap kapal di seluruh Laut Merah, mendakwa kapal itu mempunyai kaitan dengan Israel dan membantu operasi Israel di Jalur Gaza.

Pegawai Iran biasanya memberikan penjelasan untuk menawan kapal, tetapi sehingga kini tidak memberikan apa-apa berkaitan MSC Aries selain menyatakan kaitannya dengan Israel, melaporkan Associated Press.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.