Paus Francis dijangka menghukum Kardinal Amerika Syarikat yang konservatif, Raymond Burke

(SeaPRwire) –   sumber Vatican mendakwa Pope Francis bersedia mengenakan tindakan hukuman terhadap Kardinal Amerika Syarikat Raymond Burke.

Laporan dari The Associated Press dan laman berita Katolik The Pillar telah secara bebas mengesahkan laporan bahawa telah menyatakan niat untuk mengambil tindakan terhadap Burke atas dakwaan memperkuat “ketidakseragaman” dalam Gereja.

Katolik itu dikatakan menyebut menarik balik gaji dan apartmen Vatican sebagai laluan tindakan hukuman.

Tiada tindakan telah diambil terhadap Burke sehingga masa laporan ini.

Burke menjadi terkenal dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana kritikan konsisten terhadap keputusan yang dibuat di bawah kepimpinan paus semasa.

Bantahannya yang lantang sentiasa dibatasi, bagaimanapun, dengan pengesahan bahawa beliau setia kepada Pope Francis dan bahawa paus itu bukanlah “musuh” beliau.

Burke dinamakan sebagai kardinal pada 2010 oleh pendahulu Pope Francis, Benedict XVI.

Sejak 2016, Burke secara beransur-ansur telah dipindahkan daripada pelbagai pejabat dan penghormatan, termasuk jawatannya dalam Kongregasi untuk Ibadat Ilahi dan naungan bagi Perintah Sovereign Military of Malta.

Burke kekal senyap mengenai penurunan pangkatnya dan enggan mempertimbangkan gambaran permusuhan terhadap Tahta Suci.

Desas-desus Pope Francis menargetkan Burke mengikuti keputusan paus untuk mengeluarkan Bishop Strickland daripada Diocese of Tyler, Texas, awal bulan ini.

Strickland telah dikeluarkan daripada diocese-nya di tengah hubungan yang sama-sama tegang dengan Rom.

“Saya percaya Pope Francis adalah Paus, tetapi sudah tiba masanya bagi saya untuk menolak programnya menggerogoti Deposit Iman. Ikutlah Yesus,” Strickland telah menulis pada Mei tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.