Paus Francis membatalkan lawatan ke Dubai untuk sidang kemuncak PBB mengenai perubahan iklim atas arahan doktor

(SeaPRwire) –   Paus Francis membatalkan lawatan ke Dubai untuk sidang kemuncak PBB mengenai perubahan iklim atas arahan doktor.

Francis, yang akan menginjak usia 87 bulan depan, sepatutnya berlepas ke Rom pada hari Jumaat untuk menyampaikan ucapan di sidang COP28 pada pagi Sabtu. Beliau juga sepatutnya merasmikan paviliun iman Ahad di tepi sidang sebelum kembali ke rumah.

Ahad lalu, beliau mendedahkan bahawa beliau mengalami kelesuan paru-paru tetapi ketika itu beliau masih merancang untuk melakukan lawatan tersebut.

Pengesahan Isnin merupakan pembatalan lawatan luar negara Paus Francis yang kedua. Beliau merancang untuk melawat Sudan pada 2022 tetapi tidak dapat kerana kelesuan lutut. Beliau melakukan lawatan tersebut awal tahun ini.

Jurucakap Vatican Matteo Bruni berkata kesihatan Francis semakin pulih daripada demam dan kelesuan saluran pernafasan yang memaksa beliau membatalkan majlis Sabtu.

“Doktor telah meminta Paus agar tidak melakukan lawatan yang dirancang untuk beberapa hari akan datang,” katanya. “Paus Francis menerima permintaan doktor dengan sangat berat hati dan oleh itu lawatan tersebut dibatalkan.”

Francis pernah menjalani pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian paru-paru ketika beliau lebih muda dan cenderung mengalami masalah pernafasan. Beliau juga menghadapi masalah pergerakan disebabkan ligamen lutut yang tercedera memaksa beliau menggunakan kerusi roda atau tongkat.

Francis menghabiskan 10 hari di hospital yang sama pada Julai 2021 berikutan untuk penyempitan usus. Beliau dimasukkan semula pada Jun tahun ini untuk menjalani pembedahan untuk memperbaiki hernia perut dan mengeluarkan sisa pembedahan terdahulu.

Apabila ditanya mengenai kesihatannya dalam temubual terbaru, Francis menjawab dengan gurauan balasannya yang menjadi garis panduan – “Masih hidup!”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.