Paus Francis memberi amaran AI dieksploitasi oleh ‘sistem teknokratik’ boleh ‘memperlihatkan risiko kepada kemandirian kita’

(SeaPRwire) –   memberi amaran kepada pemimpin dunia pada Khamis bahawa pembangunan buas dan ceroboh terhadap kecerdasan buatan boleh membawa risiko yang mendalam kepada kemanusiaan.

Paus membuat kenyataan dalam ucapannya kepada dunia untuk menghormati Hari Keamanan Sedunia ke-57 pada 1 Januari.

“Kami dengan betul bergembira dan bersyukur atas pencapaian menakjubkan sains dan teknologi, yang menyebabkan berbilang penyakit yang dahulu menyiksa kehidupan manusia dan menyebabkan penderitaan yang besar dapat diselesaikan,” kata Paus.

Beliau meneruskan, “Pada masa yang sama, kemajuan tekno-saintifik, dengan membolehkan kawalan yang belum pernah didengari sebelum ini terhadap realiti, meletakkan dalam tangan manusia pelbagai pilihan, termasuk beberapa yang boleh membawa risiko kepada kelangsungan hidup kita dan membahayakan rumah bersama kita.”

Paus Francis menyatakan bahawa “kecerdasan buatan” masih merupakan istilah yang kabur yang boleh digunakan untuk “galaksi realiti” yang berbeza dalam bidang teknologi pembangunan.

Paus memberi amaran kepada pemimpin untuk memeriksa matlamat dan kepentingan pembangun yang cuba mencipta dengan memberi amaran niat mereka mungkin tidak selalu berpusatkan kebaikan kemanusiaan.

“Kebebasan dan kerjasama aman terancam setiap kali manusia mengalah kepada godaan untuk keegoan, kepentingan diri, hasrat untuk keuntungan dan haus kuasa,” tulis Paus Francis. “Oleh itu, kami mempunyai tanggungjawab untuk memperluaskan pandangan kami dan mengarahkan penyelidikan tekno-saintifik ke arah pencarian keamanan dan kebaikan bersama, dalam perkhidmatan pembangunan integral individu dan masyarakat.”

Paus meramalkan sistem “teknokratik” global boleh mengeksploitasi kecekapan KI tanpa mengambil kira kesan yang lebih besar kepada masyarakat miskin, mengorbankan kemanusiaan untuk kecekapan.

“Terdapat risiko bahawa kriteria di sebalik keputusan tertentu akan menjadi kurang jelas, tanggungjawab untuk keputusan itu disembunyikan, dan pengeluar dibenarkan mengelakkan tanggungjawab mereka untuk bertindak demi masyarakat,” tulis Paus Francis.

Beliau meneruskan, “Dalam satu erti, ini disukai oleh sistem teknokratik, yang menyatukan ekonomi dengan teknologi dan memihak kepada kriteria kecekapan, cenderung untuk mengabaikan apa-apa yang tidak berkaitan dengan kepentingan segera mereka.”

Hari Keamanan Sedunia adalah hari perayaan Katolik yang diadakan setiap tahun pada 1 Januari. Ia bukan acara liturgi dan bukan sebahagian daripada kalendar gereja.

Ia ditubuhkan oleh Paus John XXIII pada tahun 1967 dan biasanya disertai dengan mesej dari paus yang menangani ancaman kepada keamanan dan kestabilan pada tahun semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.