Paus Francis mendedahkan butiran sulit mengenai pilihan dan hubungannya dalam temubual panjang

(SeaPRwire) –   telah mendedahkan “penggerakan” politik yang digunakan untuk mempengaruhi undian semasa dua pilihan raya paus terakhir, sambil menafikan beliau tidak merancang untuk mengubah proses konklaf masa depan, dalam temubual buku panjang yang diterbitkan Selasa.

Pendedahan sulit itu terkandung dalam “The Successor: My Memories of Benedict XVI,” di mana paus Argentina itu merenungkan hubungannya dengan paus Jerman yang meninggal dunia dan menyelesaikan beberapa skor dengan penolong Benedict yang lama.

Buku, ditulis sebagai perbualan dengan penyumbang ABC Sepanyol, Javier Martínez-Brocal, datang pada masa yang genting bagi Francis berusia 87 tahun. telah menimbulkan persoalan berapa lama lagi beliau akan kekal sebagai paus, sama ada beliau mungkin mengikuti langkah Benedict dan meletak jawatan, dan siapa yang mungkin akan menggantikannya.

Dalam buku itu, Francis mendedahkan butiran sulit terdahulu mengenai konklaf 2005 yang memilih Benedict sebagai paus dan undian 2013 di mana beliau sendiri dipilih, mengatakan beliau dibenarkan menyimpang dari sumpah kerahsiaan kardinal kerana beliau adalah paus.

Pada tahun 2005, Francis berkata, beliau “digunakan” oleh kardinal yang mahu menghalang pilihan Benedict – ketika itu Kardinal Joseph Ratzinger – dan bahawa mereka berjaya mempengaruhi 40 daripada 115 undian ke arahnya. Idea itu bukanlah untuk memilih Argentina tetapi sebaliknya untuk memaksa calon kompromi selepas menyingkirkan Ratzinger daripada perlumbaan, katanya.

“Mereka memberitahu saya kemudian bahawa mereka tidak mahu paus ‘asing’,” dengan kata lain, bukan Itali – Francis berkata, dengan jelas bahawa proses itu kurang mengenai Roh Kudus memberi inspirasi kepada kardinal berbanding hitungan politik yang sejuk dan keras.

Francis berkata beliau menamatkan penggerakan itu dengan mengumumkan bahawa beliau tidak akan menerima menjadi paus, selepas mana Ratzinger dipilih.

“Beliau adalah satu-satunya orang yang boleh menjadi paus pada masa itu,” kata Francis, menambah bahawa beliau juga mengundi untuk Ratzinger.

Pada tahun 2013, selepas , terdapat juga penggerakan politik yang terlibat. Francis – yang ketika itu adalah Kardinal Jorge Mario Bergoglio – berkata beliau baru sedar selepas itu bahawa kardinal sedang bergerak di belakangnya, mengganggu beliau dengan soalan tentang gereja di Amerika Latin dan memberi isyarat bahawa beliau mendapat sokongan.

Beliau berkata akhirnya terdaya kepadanya bahawa beliau mungkin menjadi paus apabila Kardinal Sepanyol Santos Abril y Castelló berlari mengejarnya selepas makan tengah hari pada 13 Mac, hanya sebelum apa yang akan menjadi undian akhir.

Kardinal Sepanyol itu mempunyai soalan yang jelas berkaitan kesihatan tentang keupayaan Bergoglio menanggung fizikal jawatan kepausan, selepas lawan jelas menimbulkan kesihatannya sebagai halangan yang mungkin kepada pilihan beliau.

“Eminence, adakah benar anda kehilangan sebahagian paru-paru?” Francis mengingati Abril berkata, di mana beliau menjawab bahawa beliau telah menjalani sebahagian paru-paru disebabkan jangkitan pernafasan.

Setelah beliau memastikan kardinal bahawa operasi itu berlaku lebih daripada 50 tahun lalu, beliau ingat Abril bergumam: “Oh, penggerakan terakhir ini…”

Francis dalam temubual itu menafikan spekulasi bahawa beliau merancang sebarang pembaharuan peraturan konklaf untuk pilihan paus masa depan.

Media konservatif telah meramalkan, tanpa sebarang pengaitan, bahawa Francis sedang mengubah suai protokol untuk menghadkan perbincangan pra-konklaf mengenai keperluan kardinal di bawah usia 80 tahun. Hanya kardinal itu – kebanyakannya dilantik oleh Francis – boleh mengundi untuk paus seterusnya, tetapi rakan sebaya lebih tua masih dibenarkan mengambil bahagian dalam perbincangan awal.

Walaupun Francis menafikan sebarang pembaharuan sedemikian, beliau mendedahkan beliau menyemak semula protokol pengebumian paus. Francis berkata pengebumian Benedict akan menjadi “pengebumian terakhir di mana mayat paus dipamerkan dalam peti mati terbuka, di atas bier.”

Beliau berkata beliau mahu memastikan paus “dikebumikan seperti mana anak gereja biasa,” dengan cara yang bermaruah tetapi tidak berlebihan.

Dalam buku itu, Francis juga menyelesaikan beberapa skor dengan setiausaha lama Benedict, Uskup Agung Georg Gaenswein, yang pada mulanya beliau pecat dan kemudian mengasingkan dari Vatican selepas apa yang digambarkannya sebagai siri keputusan tidak bijak yang “membuat hidup saya sukar.”

Gaenswein secara umum dipercayai telah membantu bahan bakar tentangan anti-Francis semasa persaraan sepuluh tahun Benedict, membenarkan Benedict digunakan oleh konservatif yang rindu akan doktrin kepausannya. Beliau berada di belakang beberapa kecelaruan terbesar dalam penghunian dua paus yang luar biasa itu.

Francis mendedahkan butiran tentang satu insiden terkenal pada tahun 2020, di mana Kardinal Robert Sarah, bekas ketua upacara liturgi Vatikan yang konservatif, menulis buku bersama Benedict menekankan keperluan untuk keimaman bujang.

Buku itu diterbitkan pada masa tepat ketika Francis sedang mempertimbangkan panggilan untuk mengubah dan membenarkan imam berkahwin untuk menangani kekurangan rohaniwan di Amazon. Ia menimbulkan kekecohan kerana penyertaan Benedict dalam buku itu menimbulkan prospek bekas paus cuba mempengaruhi proses membuat keputusan paus semasa.

Francis secara terus menyalahkan Gaenswein atas insiden itu, dengan menegaskan bahawa Sarah adalah “lelaki yang baik” yang mungkin “dipengaruhi oleh kumpulan pemisah.” Francis berkata beliau terpaksa mengasingkan Gaenswein selepas kekecohan itu.

“Saya terpaksa meminta setiausaha Benedict mengambil cuti sukarela, tetapi mengekalkan gelaran prefek rumah tangga paus dan gaji,” kata Francis.

Gaenswein kemudian mengunci nasibnya dengan Francis apabila beliau menerbitkan memoir cerita hakiki, “Nothing But the Truth,” pada hari-hari selepas kematian Benedict pada 31 Disember 2022 yang sangat kritikal terhadap Francis.

“Ia menyakitkan saya bahawa mereka menggunakan Benedict. Buku itu diterbitkan pada hari pengebumiannya, dan saya rasa itu ketiadaan kemuliaan dan kemanusiaan,” kata Francis.

Francis mengaku bahawa Benedict sentiasa mengalah kepadanya, mempertahankannya dan menyokongnya dan bukan di sebalik sebarang serangan konservatif atau penggerakan untuk mengurangkan kuasanya.

Beliau menafikan bahawa homili keringnya semasa pengebumian Benedict, dikritik oleh konservatif kerana kurang memuji, adalah tanda apa-apa selain protokol liturgi.

“Anda tidak memberikan ucapan penghormatan dalam homili,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.