Paus Francis meratapi keganasan di Gaza, Ukraine semasa ucapan Krismas tahunan, memanggil untuk keamanan

(SeaPRwire) –   Paus Francis menyesali keganasan di Gaza, Ukraine semasa ucapan Krismas tahunan, memanggil untuk perdamaian

“Isaiah, yang meramalkan putera damai, berbicara tentang hari di mana satu negara tidak akan mengangkat pedang terhadap negara lain,” katanya kepada kira-kira 6,500 pengikut di Dataran St. Peter di Bandar Vatican. “Dia menulis tentang hari di mana orang tidak akan lagi belajar seni perang tetapi sebaliknya akan mengubah pedang mereka menjadi cangkul dan lembing mereka menjadi pisau potong.”

“Dengan bantuan Tuhan, mari kita berusaha agar hari itu akan datang,” desak paus. “Biarkan ia datang di Israel dan Palestin, di mana perang sedang menghancurkan nyawa orang-orang itu. Saya memeluk semua anda, terutama masyarakat Kristian Gaza, paroki di Gaza dan seluruh Tanah Suci.”

Semasa ucapannya Urbi et Orbi – bermakna “ke bandar dan ke dunia” – paus menekankan penderitaan orang-orang yang tidak bersalah dalam konflik Perang Gaza, terutama kanak-kanak, yang dipanggilnya “Yesus-Yesus kecil hari ini.”

Paus telah , dan beliau memperbaharui panggilannya semasa ucapan Krismasnya, dengan mengatakan bahawa dia memikul dalam hatinya “penderitaan mangsa serangan 7 Oktober” dan memohon pembebasan semua tebusan yang masih ditahan oleh Hamas dan bantuan kemanusiaan yang meningkat untuk mangsa konflik.

“Semoga terdapat pengakhiran bahan bakar keganasan dan kebencian, dan semoga isu Palestin dapat diselesaikan melalui dialog tulus dan gigih antara pihak-pihak, disokong oleh kehendak politik yang kuat dan sokongan komuniti antarabangsa,” katanya. “Saudara-saudara dan saudari, marilah kita berdoa untuk perdamaian di Palestin dan Israel.”

Ucapan paus dibuka dengan pengingat tentang mesej Tuhan dan “kegembiraan yang lahir daripada menjadi anak-anak yang dicintai Tuhan” tetapi segera berpindah fokus ke konflik, meminta, “Berapa banyak orang yang tidak bersalah dibunuh di dunia kita?”

Beliau berbicara tentang konflik lain, termasuk perang saudara berterusan di Syria, keganasan di Sudan dan . Beliau berdoa untuk perdamaian untuk Ukraine dan berharap rakyat Ukraine dapat merasakan sokongan masyarakat Kristian.

Beliau juga berdoa agar berakhirnya permusuhan antara Armenia dan Azerbaijan, dengan panggilan agar pelarian pulang ke rumah mereka dalam rujukan kemungkinan kepada 120,000 penduduk Republik Artsakh yang dipaksa pindah pada September.

“Kanak-kanak yang hidup mereka dihancurkan oleh perang – untuk mengatakan ya kepada Putera Damai adalah untuk mengatakan tidak kepada perang, kepada setiap perang, bahkan kepada mindset perang,” kata Paus. Beliau menyebut perang sebagai “perjalanan tanpa tempat tujuan.”

“Untuk mengatakan tidak kepada perang bermakna mengatakan tidak kepada senjata, kepada persenjataan,” tambahnya, meratapi kelemahan dan sifat “impulsif” hati manusia. Beliau mencatatkan bahawa jualan senjata dan persenjataan sedang meningkat.

“Berapa banyak keganasan dan pembunuhan berlaku di tengah kebisuan memekakkan telinga, tidak diketahui oleh begitu banyak orang?” tanya paus. “Orang-orang yang menghendaki bukan senjata tetapi roti, yang berjuang untuk menguruskan keperluan asas dan hanya menghendaki perdamaian tidak mengetahui berapa banyak dana awam yang dibelanjakan untuk senjata – padahal mereka seharusnya mengetahuinya.”

Paus juga menyentuh kebimbangan tentang perdagangan manusia, kekurangan makanan dan penderitaan amnya sebelum membimbing beribu-ribu orang yang hadir untuk doa Angelus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.