Paus menandakan ulang tahun keenam serangan Hamas dengan bertemu sanak saudara tebusan

(SeaPRwire) –   VATICAN CITY (AP) — bertemu pada Isnin dengan ahli keluarga tebusan yang diambil oleh pada 7 Oktober, menandakan ulang tahun keenam serangan di selatan Israel dengan audiens selama satu jam.

Vatican melepaskan gambar pertemuan itu, menunjukkan ahli keluarga beberapa tebusan duduk dalam lingkaran separuh di hadapan Francis di perpustakaan peribadi di Istana Apostolik. Setiap satu memegang poster dengan gambar dan nama seorang yang dicintai.

Ini kali kedua Francis bertemu dengan ahli keluarga tebusan. Pada 22 November, beliau bertemu dengan delegasi orang Israel, dan kemudian secara berasingan delegasi Palestin yang ahli keluarga mereka telah tercedera semasa konflik Timur Tengah yang panjang.

Francis telah memanggil pembebasan segera tebusan dan gencatan senjata di Gaza, dan untuk bantuan kemanusiaan mencapai yang sangat putus asa.

Ashley Waxman Bakshi, ahli keluarga tebusan Agah dan Li-Yah Berger, berkata audiens itu adalah “sangat kuat” untuk keluarga.

“Beliau sangat jelas tentang solidariti untuk pembebasan tebusan,” kata Waxman Bakshi kepada wartawan selepas itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.