PBB dedah apa yang menggantikan heroin Afghanistan

Badan pemantau amar Taliban melarang dadah Afghanistan diganti dengan penghasilan metamfetamina

Larangan Taliban terhadap dadah di Afghanistan telah mengurangkan pengeluaran heroin, tetapi pengeluaran metamfetamina kristal kelihatan semakin meningkat untuk menggantikan tempatnya, amaran Pejabat Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC) dalam laporan yang baru-baru ini diterbitkan.

Penanaman opium popi “kelihatan telah menurun dengan ketara” selepas April 2022, apabila Taliban mengharamkan semua pengilangan dadah, menurut UNODC. Opiat seperti morfina, heroin dan oksikodon semuanya diperoleh daripada tumbuhan itu.

Walaupun akaun penuh UNODC mengenai penanaman opium di Afghanistan disenaraikan sebagai “akan datang,” pejabat itu telah menghasilkan laporan menggerunkan mengenai “lonjakan” pengeluaran dan penyeludupan metamfetamina.

“Koordinasi serantau yang mensasarkan penyelewengan dan penyeludupan kimia pratatar adalah penting untuk menghentikan perluasan haram pembuatan metamfetamina secara berterusan di dalam dan sekitar Afghanistan,” kata pengarah eksekutif UNODC Ghada Waly pada hari Ahad, apabila laporan itu diumumkan.

Menurut UNODC, rampasan metamfetamina buatan Afghanistan mula meningkat pada 2017 dan hampir menyamai heroin. Hampir 90% rampasan metamfetamina di Iran pada 2019 berasal dari Afghanistan. Sebelum 2018, kebanyakan pengeluaran menggunakan efedrina dan pseudoefedrina yang diperoleh daripada ubat sejuk, tetapi terdapat bukti bahawa tumbuhan ephedra tempatan memainkan peranan yang lebih besar sekarang.

Kebanyakan laporan 60 halaman itu cuba memodelkan dan mengira berapa banyak penanaman ephedra diperlukan untuk mencapai jumlah rampasan metamfetamina dan jumlah pengeluaran yang diekstrapolasi daripadanya, walaupun UNODC mengakui bahawa “tiada anggaran kukuh atau sistematik” pada masa ini.

Pada April 2023, satu kg metamfetamina di Afghanistan dilaporkan dijual pada kadar sekitar $700. UNODC telah mengira bahawa kos menggunakan ephedra akan berada di mana-mana antara $295 hingga $413 per kilo, manakala ubat sejuk akan berada dalam lingkungan $538-748, menjadikan penggunaan tumbuhan sebagai sumber “agak menguntungkan.”

Taliban mengambil alih Afghanistan pada Ogos 2021, selepas kerajaan yang disokong AS runtuh tanpa banyak perlawanan walaupun sebelum tentera AS menarik diri dari ibu negara Afghanistan. Tentera Taliban menawan Kabul dua minggu sebelum penerbangan tentera Amerika terakhir berlepas dari lapangan terbang Kabul.