PBB memberi amaran tentang peningkatan pembunuhan dan penculikan di seluruh Haiti kerana pengerahan pasukan bersenjata tergendala

(SeaPRwire) –   SAN JUAN, Puerto Rico (AP) – Lebih daripada 2,300 orang terbunuh, cedera atau diculik dari bulan Oktober hingga Disember tahun lepas, peningkatan hampir 10% berbanding suku sebelumnya, mengikut laporan PBB yang dikeluarkan Khamis.

Bilangan pembunuhan sahaja meningkat ke lebih 1,600 semasa tempoh itu, dengan pegawai menyalahkan kekosongan yang dicipta oleh kematian seorang ketua kumpulan ganas yang berkuasa dikenali sebagai Andrice Isca yang melepaskan pertempuran wilayah di kawasan Cite Soleil di Haiti yang membunuh dan mencederakan hampir 270 orang selama kira-kira dua minggu pada akhir November. Isca juga dikenali sebagai Iskar Andrice dan Iscar Andris.

Pihak berkuasa berkata pertempuran berlaku di dalam satu kumpulan ganas kuasa yang dikenali sebagai G-9 Family and Allies, yang juga menyerang satu pakatan kumpulan ganas lawan yang dipanggil G-Pep.

“Selain kehilangan nyawa manusia, kesan kemanusiaan pertempuran itu adalah malang: lebih 1,000 orang terpaksa meninggalkan rumah dan mencari perlindungan di kawasan berhampiran,” kata laporan oleh Pejabat Bersepadu PBB di Haiti, dikenali sebagai BINUH.

Pihak berkuasa berkata sekurang-kurangnya 262 ahli kumpulan ganas mati pada suku terakhir, tetapi menyatakan kerugian itu hampir tidak dirasakan memandangkan “kemudahan merekrut di kalangan penduduk miskin yang tinggal di bawah kawalan mereka membolehkan mereka dengan cepat mengisi semula barisan mereka.”

Laporan itu juga mendapati hampir 700 orang diculik dari Oktober hingga Disember, peningkatan hampir 20% berbanding suku sebelumnya.

“Tiada kategori sosial yang terlepas: dari penjaja jalanan dan petani… kepada profesional tinggi, termasuk doktor dan pegawai awam,” mengikut laporan itu.

Kumpulan ganas juga terus merogol wanita dan gadis, kadang-kadang merakamkan diri dan memuat naik video di media sosial “dengan tujuan memalukan mangsa mereka,” kata laporan itu.

Kanak-kanak terus menjadi sasaran kumpulan ganas, dengan lebih 50 orang terbunuh pada suku terakhir, termasuk seorang kanak-lelaki berusia 10 tahun yang bertemu ahli kumpulan Grand Ravine.

“Selepas soal siasat kanak-lelaki itu, mereka menuduhnya sebagai perisik polis dan melaksanakan hukuman mati terhadapnya di tempat kejadian,” kata laporan itu.

Secara keseluruhannya, lebih 310,000 orang telah menjadi mangsa keganasan kumpulan ganas di Haiti, termasuk kira-kira 170,000 kanak-kanak, mengikut UNICEF. Selain itu, lebih 8,400 orang terbunuh, cedera atau diculik di Haiti keseluruhannya tahun lepas, lebih ganda daripada jumlah yang dilaporkan pada 2022.

BINUH mengesyorkan dalam laporannya bahawa komuniti antarabangsa mempercepatkan penempatan pasukan bersenjata asing, tetapi tidak mungkin akan tiba segera di Haiti, yang meminta pasukan itu lebih satu tahun lalu.

Minggu lepas, mahkamah di Kenya melarang penempatan polis PBB ke Haiti, mengatakan ia tidak berperlembagaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.