PBB mengundi dengan besar untuk gencatan senjata kemanusiaan di Gaza, menolak pindaan Austria dan AS mengutuk Hamas

(SeaPRwire) –   Majlis Umum PBB sebulat suara meluluskan gencatan senjata kemanusiaan di Gaza, menolak pindaan Amerika Syarikat dan Austria mengutuk Hamas

Majlis Umum PBB pada Selasa lalu meluluskan resolusi yang dikemukakan oleh Mesir menuntut gencatan senjata kemanusiaan segera antara Hamas dan Israel, dan pembebasan semua tebusan.

Sebelum undian diambil semasa sesi khas kecemasan, PBB menolak dua pindaan kepada resolusi – satu daripada Austria dan satu lagi daripada A.S. – , kerana kedua-duanya memerlukan undian majoriti dua pertiga untuk diluluskan.

Presiden Majlis Umum PBB, H.E. Tuan Dennis Francis, membuka sesi kecemasan sekitar jam 3 petang Selasa, memberitahu bilik penuh wakil bahawa puluhan ribu nyawa telah hilang sejak perang di Gaza antara Hamas dan Israel bermula pada 7 Oktober, dengan lebih banyak lagi terpaksa dipindahkan kerana keganasan tanpa tempat selamat untuk pergi.

Semuanya itu, beliau tambah, sekatan bantuan kemanusiaan menjadikan penghantaran sebarang jenis bantuan kemanusiaan hampir mustahil.

“Jelas, apa yang kita saksikan ialah runtuhnya sistem kemanusiaan yang sudah goyah secara tidak terduga dalam masa nyata,” kata Francis. “Tiada masa lagi tinggal. Pembunuhan mesti berhenti.”

Mesyuarat itu dipanggil untuk mengundi resolusi dari Mesir kerana kebimbangan yang mendalam terhadap “situasi kemanusiaan yang mengejutkan di Jalur Gaza dan penderitaan penduduk awam Palestin.”

Mesir menekankan dalam resolusi bahawa penduduk mesti dilindungi mengikut undang-undang antarabangsa dan menuntut gencatan senjata kemanusiaan segera untuk tujuan kemanusiaan.

Resolusi itu mengulangi bahawa semua pihak yang terlibat dalam konflik mematuhi kewajipan di bawah undang-undang antarabangsa, khususnya berkenaan perlindungan orang awam, sementara juga menuntut pembebasan segera dan tanpa syarat semua tebusan.

Resolusi itu berbunyi, “…Menuntut pembebasan segera dan tanpa syarat semua tebusan, serta memastikan akses kemanusiaan.”

Austria mengemukakan pindaan kepada resolusi Mesir untuk menambah, “yang dipegang oleh Hamas dan kumpulan lain” selepas perkataan, “tebusan.” Ia juga cuba menambah perkataan “segera” selepas “memastikan.”

Jika resolusi itu diluluskan, ia akan membaca, “…Menuntut pembebasan segera dan tanpa syarat semua tebusan yang dipegang oleh Hamas dan kumpulan lain, serta memastikan akses kemanusiaan segera.”

A.S. juga mengemukakan pindaan yang cuba menambahkan perenggan yang membaca, “Tanpa syak wasangka menolak dan mengutuk serangan pengganas yang kejam oleh Hamas yang berlaku di Israel bermula 7 Oktober 2023 dan pengambilan tebusan.”

Duta A.S. Linda Thomas-Greenfield memberitahu majlis bahawa situasi kemanusiaan di Gaza sangat teruk dan memerlukan perhatian segera dan berterusan.

Beliau juga menyeru majlis berucap menentang Hamas.

“Kami menyokong berucap dengan suara untuk mengutuk Hamas atas tindakan pengganasnya pada hari ketujuh,” katanya. “Mengapa begitu sukar untuk mengatakan tanpa syak wasangka bahawa membunuh bayi dan melepaskan tembakan ke arah ibu bapa di hadapan anak-anak mereka adalah mengerikan? Bahawa membakar rumah sementara keluarga berlindung di dalam dan mengambil orang awam sebagai tebusan adalah menjijikkan. Inilah sebabnya hari ini Amerika Syarikat mencadangkan pindaan yang tanpa syak wasangka menolak dan mengutuk kekejaman ini, dan kami desak semua ahli untuk mengundi ya dan mengisytiharkan bahawa apa yang berlaku pada 7 Oktober adalah tidak dapat diterima. Titik.”

Juga, sebelum undian, Duta Israel ke PBB Gilad Erdan berucap dan mengangkat plak gencatan senjata dengan nombor telefon pemimpin Hamas Yehiya Sinwar.

“Saya ada satu idea. Jika anda mahu gencatan senjata sebenar, ini alamat yang betul,” kata Erdan. “Ini nombor telefon pejabat Hamas di Gaza. Anda semua boleh panggil…dan minta Yassin…katakan kepada Hamas letakkan senjata, serah diri dan kembalikan tebusan kami. Ini akan membawa gencatan senjata lengkap yang akan berterusan selama-lamanya.”

Apabila sampai kepada undian, pindaan Austria menerima 89 undian menyokong dan 61 undian menentang, dengan 20 wakil tidak mengundi. Tetapi pindaan itu gagal mendapat undian majoriti dua pertiga dan akhirnya gagal.

Pindaan A.S. menerima undian 84-62 dengan 25 tidak mengundi, tetapi ia juga gagal mendapat undian supermajoriti.

Resolusi Mesir akhirnya diluluskan dengan undian 153-10, dengan 23 tidak mengundi.

David Hammelburg dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.