PBB menyemak semula jumlah kematian di Gaza, kurang 50% wanita dan kanak-kanak terbunuh daripada laporan sebelum ini

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Dalam perubahan dramatik, Pejabat Koordinasi Urusan Kemanusiaan PBB (OCHA) telah menyemak semula data berkaitan bilangan mangsa-mangsa Palestin dalam peperangan Gaza selama tujuh bulan, mengurangkan hampir separuh bilangan wanita dan kanak-kanak yang sebelum ini dikatakan terbunuh dalam permusuhan antara Israel dan kumpulan pengganas Hamas yang disokong Iran.

Menurut infografik yang diterbitkan pada , bilangan wanita yang terbunuh dalam pertempuran itu dikatakan sebanyak 9,500, manakala organisasi itu, yang mengakui bergantung kepada angka-angka daripada Kementerian Kesihatan Gaza yang dikawal Hamas, mendakwa sebanyak 14,500 kanak-kanak telah terbunuh sejak peperangan bermula pada 7 Oktober.

Dua hari kemudian, dalam laporannya pada 8 Mei, , menunjukkan sebaliknya bahawa kira-kira 4,959 wanita dan 7,797 kanak-kanak telah terbunuh sehingga kini dalam peperangan itu, yang bermula selepas beribu-ribu pengganas Hamas menyusup ke selatan Israel dari Gaza, membunuh lebih 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menawan beberapa 240 orang sebagai tebusan.

Walaupun jumlah kedua-dua belah pihak masih tinggi – jumlah kematian di Gaza dikatakan oleh kementerian kesihatan Gaza yang dikawal Hamas hampir mencecah 35,000, dengan lebih dipercayai dikebumikan di bawah puing-puing bangunan yang musnah – perubahan tiba-tiba dan tidak dijelaskan dalam angka-angka ini membimbangkan.

Angka-angka kematian Hamas telah dipertikaikan oleh Israel, yang mendakwa lebih sepertiga daripada mereka yang terbunuh adalah pejuang, tetapi mereka secara meluas dan tanpa dipersoalkan dipetik oleh media antarabangsa, organisasi kemanusiaan dan pemimpin dunia, termasuk Presiden Biden.

Mereka juga digunakan sebagai asas untuk mempersoalkan sama ada tentera Israel mungkin telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan menuduh kerajaan Israel melakukan genosid atau, sekurang-kurangnya, sengaja menargetkan orang awam. Israel menganggarkan kira-kira 14,000 pengganas telah terbunuh sejak berlakunya pertempuran di Gaza.

, dalam ucapan Keadaan Kesatuan negaranya pada bulan Mac, menggunakan angka-angka Hamas, yang ketika itu berjumlah 30,000. Beliau juga menggunakan data tidak disahkan itu untuk melantik siasatan Jabatan Negara ke atas tindakan Israel, yang menghasilkan laporan yang diterbitkan pada Jumaat.

Penemuan Memorandum Keselamatan Negara 20 (NSM-20), bagaimanapun, kekal tidak konklusif, dengan menyatakan bahawa walaupun terdapat asas yang munasabah untuk menilai bahawa Israel telah “menggunakan senjata yang dibekalkan Amerika Syarikat dalam kejadian yang tidak konsisten dengan kewajipan antarabangsa mereka,” tiada bukti muktamad bahawa Israel telah melanggar undang-undang.

Apabila diminta menjelaskan perubahan tiba-tiba dalam statistik mereka, Farhan Aziz Haq, jurucakap Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, memberitahu Digital bahawa pecahan-pecahan itu berdasarkan data dari Kementerian Kesihatan Gaza, dan bahawa angka-angka “boleh berbeza berdasarkan proses pengesahan mereka sendiri yang mereka laksanakan.”

“Pasukan PBB di tanah Gaza tidak dapat mengesahkan angka-angka itu secara bebas memandangkan situasi yang wujud di tanah dan jumlah kematian yang begitu banyak,” kata jurucakap itu. “Oleh itu, semua angka yang digunakan oleh PBB dengan jelas menyatakan sumbernya daripada Kementerian Kesihatan Gaza.”

Jurucakap itu berkata bahawa PBB, yang juga menggunakan angka-angka tidak disahkan untuk merumuskan dasar dan agenda mereka, hanya akan dapat “mengesahkan angka-angka ini sejauh yang mungkin apabila keadaan membenarkan.”

“Israel telah berulang kali menyatakan bahawa angka-angka yang keluar dari Gaza dan yang sedang dipetik oleh agensi-agensi PBB sedang dimanipulasi oleh Hamas, tidak tepat, dan tidak mencerminkan realiti di tanah,” kata seorang pegawai Israel kepada Digital.

Pegawai itu berkata Israel masih menunggu OCHA mengakui bahawa insiden di sebuah hospital awal dalam peperangan itu yang mengorbankan hampir 100 orang awam sebenarnya disebabkan oleh roket yang terlepas daripada salah satu kumpulan pengganas Gaza dan mengakui bahawa Hamas menggunakan infrastruktur PBB untuk aktiviti pengganasannya.

“Semua ini secara konsisten diabaikan dalam laporan OCHA,” kata pegawai itu.

“Mengulangi mesej propaganda Hamas tanpa proses pengesahan sama sekali telah terbukti secara metodologi cacat dan tidak profesional,” kata pegawai itu. “Kami menyeru komuniti antarabangsa menggunakan lebih daripada butiran garam apabila menilai laporan OCHA.”

David Adesnik, felo kanan dan pengarah penyelidikan di Yayasan Pertahanan Demokrasi yang telah menjejaki data jumlah kematian dengan rapat , memberitahu Digital bahawa walaupun awal dalam peperangan dakwaan bahawa angka-angka Hamas boleh diterima kerana dalam konflik terdahulu mereka agak tepat, kekacauan semasa di enklaf Palestin dan runtuhnya sistem kesihatan di sana telah menjadikan pengiraan orang mati dan pengesahan laporan Hamas mustahil.

“Agensi-agensi PBB secara konsisten menunjukkan mereka lebih suka mempercayai angka-angka yang keluar dari sumber-sumber dikawal Hamas berbanding melakukan pemeriksaan asas,” katanya, dengan menambah bahawa penyemakan tiba-tiba PBB minggu lepas terhadap jumlah kematian kemungkinan besar menunjukkan “bahkan sumber-sumber dikawal Hamas telah mula mengakui bahawa angka-angka mereka berdasarkan data tidak lengkap.”

“Mereka [Hamas] bahkan tidak mempunyai nama-nama lebih 10,000 individu yang mereka kira sebagai mati,” kata Adesnik.

Perubahan oleh PBB, katanya, adalah “langkah maju bagi PBB, walaupun mereka masih mempunyai jauh untuk pergi, seperti juga wartawan Barat, yang seringkali menjadi pembela terkuat angka-angka dari sumber-sumber dikawal Hamas.”

Dalam temu bual terdahulu dengan Digital, John Spencer, pengerusi Kajian Perang Bandar Moden di Institut West Point dan penulis beberapa buku mengenai perang bandar, berkata berbanding dakwaan pemimpin Barat, termasuk Biden, “langkah-langkah yang diambil Israel untuk mencegah kematian adalah bersejarah berbanding semua peperangan lain.”

“Walaupun jumlahnya tinggi, Israel menetapkan piawaian yang sangat tinggi untuk langkah-langkah mengurangkan kerosakan orang awam,” kata Spencer, yang juga pengacara Podcast Projek Perang Bandar dan menjawat jawatan pengerusi Kajian Perang Bandar di Madison Policy Forum berpangkalan di New York, kepada Digital pada bulan Februari.

Beliau menjelaskan bagaimana tentera Israel mengambil langkah-langkah yang tidak pernah diambil tentera lain, termasuk Amerika Syarikat, semasa peperangan seperti menghubungi dan menghantar mesej teks kepada individu untuk memberi amaran mengenai serangan udara akan datang dan berkongsi peta rancangan untuk gerakan tentera di kawasan tertentu.

Biden, minggu lepas, mengancam untuk menghentikan sebahagian daripada penghantaran peralatan ke Israel jika ia memutuskan untuk melancarkan serangan tentera penuh skala di bandar selatan Gaza Rafah, satu langkah Israel mengatakan perlu untuk membersihkan saki-baki dan menamatkan peperangan.

Terletak di sempadan dengan Mesir, Israel percaya kebanyakan kepimpinan Hamas bersembunyi di Rafah, dilindungi lebih 1.4 juta orang awam, banyak yang melarikan diri daripada pertempuran di bahagian lain enklaf Palestin. Israel juga percaya bahawa kebanyakan saki-baki 132 tebusan itu dipegang di sana.

Pada hujung minggu, Pasukan Pertahanan Israel mengatakan ia telah memulakan operasi tentera tepat di kawasan timur Rafah, selepas menggesa lebih 300,000 orang Gaza berpindah ke zon kemanusiaan selamat jauh daripada pertempuran. Pada Ahad, tentera berkata dalam kenyataan bahawa pasukannya yang beroperasi di Rafah telah mengesan dan membongkar beberapa lubang terowong dan pelancar roket, yang digunakan untuk melepaskan tembakan ke arah Israel, termasuk laluan yang digunakan untuk mengangkut bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.