Pecatur di Jerman memanggil untuk kefundamentalisme Islam: ‘Khilafah adalah penyelesaian’

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 1,000 perserta berkumpul di untuk mengambil bahagian dalam demonstrasi Islamis pada hujung minggu, lapor media Jerman.

Menurut akhbar Jerman Die Welt, demonstrasi berlangsung di kawasan Steindamm di Hamburg pada petang Sabtu.

Perserta demonstrasi membawa pelbagai plakad menyokong salah satu. Salah satu plakad membaca “Kalifat ist die Lösung,” yang diterjemahkan kepada, “Khilafah adalah penyelesaian.”

Perserta juga berteriak “Allahu Akbar,” yang bermaksud “Allah Maha Besar,” dalam bahasa Arab. Polis Hamburg memberitahu Die Welt bahawa terdapat kira-kira 1,100 peserta.

Demonstrasi dilaporkan dianjurkan oleh kumpulan bernama Muslim Interaktiv. Menurut media sosial organisasi, demonstrasi bertujuan melawan “demoniz[ation] kehidupan Islam keseluruhan di Jerman.”

“Kami akan meninggikan suara bersama, inshallah,” terjemah posting di X. “Bersama-sama menentang liputan Islamophobic, dalam minggu-minggu kebelakangan ini dan dalam bulan-bulan kebelakangan ini.”

Demonstrasi Hamburg berlaku ketika protes anti-Israel meningkat di seluruh dunia, sementara peperangan Israel-Hamas bergerak ke bulan kelapan. Di AS, perserta di Universiti Columbia, Universiti Harvard, Universiti Texas di Austin dan institusi pengajian tinggi lain mendirikan khemah di padang universiti sebagai tanda solidariti dengan Palestin.

Peperangan bermula pada 7 Oktober, apabila pengganas Hamas menyerang Israel pada cuti agama Yahudi Simchat Torah. Kira-kira 1,200 orang awam Israel terbunuh, memicu tindak balas kuat dari Tentera Pertahanan Israel (IDF).

Tindak balas tentera Israel dikritik kumpulan anti peperangan kerana memperburuk krisis kemanusiaan di Gaza, yang penyokong IDF salahkan pada Hamas. Pada Disember, polis Berlin melarang perhimpunan pro-Palestin yang dirancang untuk Malam Tahun Baru kerana takut kekacauan dan jenayah mungkin berlaku.

“Situasi emosional,” kata ketua polis Berlin Barbara Slowik ketika itu. “Seramai pengacau dijangka datang yang boleh menggunakan perhimpunan untuk melakukan jenayah. Tiada penganjur perhimpunan dapat mengawal perkembangan sedemikian. Itulah sebabnya polis melarang perhimpunan.”

Digital’s Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.