Pegawai AS mengatakan Iran mungkin di belakang pengambilalihan kapal laut Laut Merah oleh pemberontak Houthi Yemen: laporan

(SeaPRwire) –   Pemberontak Houthi yang merampas kapal kargo Laut Merah Galaxy Leader yang berkaitan dengan Israel telah disokong, dibantu dan mungkin dilatih oleh Iran mengikut pegawai Amerika Syarikat.

Gambar-gambar baru serangan helikopter Houthi terhadap Galaxy Leader, kapal kargo milik jutawan Israel Abraham “Rami” Ungar, menunjukkan “semua tanda” bahawa Iran berada di sebalik operasi itu, menurut pegawai pertahanan Amerika Syarikat yang berkata tanpa nama kepada Associated Press dengan syarat kerahsiaan.

“Ini menunjukkan semua tanda orang-orang ini dilatih oleh tentera profesional, yang jelas boleh menjadi Iran,” kata pegawai pertahanan itu. “Ini kelihatan seperti sesuatu yang belum pernah kita lihat sebelum ini.”

Pada Ahad, pemberontak Houthi menyerang Galaxy Leader ketika kapal itu sedang berlayar dari Turki ke India. Pemberontak itu, yang membawa senjata api dan berpakaian jaket kalis peluru gaya komando, memberi perlindungan antara satu sama lain dan bergerak dalam formasi tentera sebelum mereka dengan cepat menguasai geladak Galaxy Leader. Tentera Pertahanan Israel menggambarkan penculikan itu sebagai “insiden global yang amat serius.”

Penculikan di salah satu laluan perkapalan utama dunia berlaku ketika peperangan Israel-Hamas terus memasuki bulan kedua. Peperangan itu bermula apabila Hamas, yang disokong utamanya oleh Iran, melakukan serangan keganasan paling membunuh terhadap tanah Israel pada 7 Oktober – membunuh 1,200 orang awam. Pemberontak Houthi telah mengancam untuk merampas semua kapal milik syarikat Israel.

Sebaik sahaja penculikan itu berlaku, Israel mengesyaki Iran berada di sebalik operasi itu.

Pejabat Perdana Menteri Israel mengatakan ia “mengutuk kuat serangan Iran terhadap kapal antarabangsa itu.”

“Kapal itu, yang dimiliki oleh syarikat British dan dioperasikan oleh firma Jepun, telah diculik dengan panduan Iran oleh militia Houthi Yemen,” kata pejabat Netanyahu. “Di atas kapal itu terdapat 25 anak kapal berbagai kewarganegaraan, termasuk Ukraine, Bulgaria, Filipina dan Mexico. Tiada warganegara Israel di atas kapal. Ini merupakan tindakan pengganasan Iran yang lain dan membabitkan langkah maju dalam keganasan Iran terhadap warga dunia bebas, dengan akibat antarabangsa berkaitan keselamatan laluan perkapalan global.”

Orang lain juga mengesyaki keterlibatan Iran.

RANE, sebuah firma kecerdasan risiko, berkata pemberontak Houthi menunjukkan taktik yang mengingatkan taktik yang digunakan oleh Pengawal Revolusi Iran ketika merampas kapal-kapal dahulu.

Ambrey, sebuah firma perisikan peribadi, juga berkata kumpulan pemberontak itu mempunyai “kecekapan” dan merujuk kepada operasi itu sebagai “rampasan kapal gaya Iran” yang “memberikan Houthi dengan daya tawar” dengan cara yang sama seperti pengambilan tebusan 240 orang oleh Hamas dalam serangan mereka ke atas Israel pada 7 Oktober.

“Insiden itu menunjukkan peningkatan ketara dalam keupayaan Houthi untuk mengganggu perkapalan komersial,” kata Ambrey. “Dahulu, Houthi hanya menggunakan periuk api laut, peluru berpandu dan peranti letupan improvisasi dikawal jauh di Laut Merah.”

Ia menambah, “Keterampilan operasi itu mencadangkan bahawa keterlibatan Iran sangat mungkin.”

Iran menafikan sebarang keterlibatan dengan serangan itu. Ia juga sebelum ini menafikan serangan Hamas ke atas Israel.

“Tuduhan itu adalah kosong, dan merupakan hasil daripada situasi rumit yang dihadapi oleh rejim Zionis,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanaani pada Isnin. “Kami telah berkata berulang kali bahawa kumpulan perlawanan di rantau ini mewakili negara dan rakyat mereka sendiri, dan mereka membuat keputusan berdasarkan kepentingan negara dan bangsa mereka sendiri.”

Kumpulan pro-Iran lain, termasuk Hezbollah Lubnan dan pejuang Syria, juga terlibat dalam tembakan lintas sempadan selama berminggu-minggu dengan Israel.

Kumpulan pemberontak Houthi telah menunjukkan kecekapan senjata yang mungkin mencadangkan keupayaan tentera lain.

Houthi terbangkan pesawat pejuang MiG-29 zaman Soviet di atas ibu negara Sanaa dalam satu perarakan tahun ini, bersama-sama dengan pesawat pejuang F-5 Tiger Northrop dalam satu lagi. Satu perarakan Houthi juga melihat helikopter Mil Mi-17 zaman Soviet terbang melalui langit – helikopter yang sama digunakan dalam serangan Ahad.

Houthi juga telah menembak jatuh drone pengintip MQ-9 Reaper Amerika Syarikat dengan peluru berpandu permukaan-ke-udara, dan telah melancarkan drone dan peluru berpandu ke arah Israel.

Keganasan Israel-Hamas kini menyebar ke Laut Merah, yang menjangkau dari Terusan Suez Mesir ke Selat Bab el-Mandeb yang memisahkan Afrika Timur dari Semenanjung Arab, meningkatkan kebimbangan konflik lebih besar.

“Gangguan Houthi yang ketara terhadap perkapalan komersial melalui Selat hampir pasti akan memancing campur tangan Amerika Syarikat kerana implikasi politik dan ekonomi yang mungkin,” amaran Pusat Soufan di New York.

Amerika Syarikat telah menghantar lebih banyak kapal ke dan melalui Laut Merah, termasuk kapal induk USS Dwight D. Eisenhower dan kumpulannya, dalam usaha untuk menghalang letusan sedemikian.

Galaxy Leader dioperasikan oleh Jepun dan berbendera Bahama.

’ Danielle Wallace dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )