Pegawai hidupan liar Thai akan pindahkan beratus ekor monyet dari tempat tumpuan pelancong yang popular

(SeaPRwire) –   menetapkan rancangan pada Rabu untuk membawa keamanan ke bandar Thai tengah selepas sekurang-kurangnya satu dekad konflik manusia-monyet.

Monyet-monyet yang berkeliaran Lopburi ialah simbol budaya tempatan, dan tarikan pelancong utama. Tetapi selepas tahun-tahun kejadian bahaya dengan penduduk dan pelawat dan beberapa usaha gagal untuk membawa keamanan dengan kawalan populasi, orang tempatan dan perniagaan sudah cukup.

Sering kali monyet cuba menyambar makanan daripada manusia, kadang-kadang mengakibatkan pergaduhan yang boleh meninggalkan orang dengan koyakan dan kecederaan lain. Tetapi kemarahan bertambah pada bulan Mac apabila seorang wanita mengalami kecederaan lutut selepas monyet menariknya dari kakinya dalam usaha untuk menyambar makanan, dan lelaki lain terlanggar dari motosikal oleh monyet lapar.

Pihak berkuasa berharap untuk menangkap kira-kira 2,500 monyet bandar dan meletakkannya di dalam kandang yang besar, kata Athapol Charoenshunsa, pengarah jeneral Jabatan Taman Negara, Hidupan Liar dan Pemuliharaan Tumbuhan. Mereka akan bekerja dengan pakar hidupan liar untuk mencari cara bagi bilangan terhad monyet untuk kekal bebas di bandar, tambahnya.

“Saya tidak mahu manusia perlu menyakiti monyet, dan saya tidak mahu monyet perlu menyakiti manusia,” katanya kepada wartawan semasa sidang akhbar di Bangkok.

Kempen menangkap monyet rasmi dilancarkan minggu lepas, menumpukan kepada alpha jantan yang lebih agresif. Ia telah menangkap 37 monyet setakat ini, kebanyakannya telah ditempatkan di bawah jagaan pihak berkuasa hidupan liar di wilayah jiran Saraburi, manakala yang lain dihantar ke zoo Lopburi.

Pihak berkuasa berkata mereka merancang untuk menangkap baki monyet sebaik sahaja kandang siap, terutamanya mereka di kawasan perumahan. Kandang berasingan akan disediakan untuk kumpulan monyet berbeza untuk mengelakkan mereka daripada berperang.

Athapol berkata beliau menjangkakan fasa pertama operasi akan bermula dalam minggu-minggu akan datang, dan percaya kandang besar akan mampu mengandungi beribu-ribu monyet dan “akan menyelesaikan masalah dengan cepat.”

Monyet ialah simbol wilayah, kira-kira 90 batu di utara Bangkok, di mana kuil Tiga Pagoda meraikan festival “Buffet Monyet” tahunan, dan biasanya dilihat di seluruh bandar. Monyet makak diklasifikasikan sebagai spesies terlindungi di bawah undang-undang perlindungan hidupan liar Thailand.

Sesetengah menyalahkan masalah monyet bandar dengan pelancong dan penduduk memberi makan haiwan, yang mana mereka kata menarik monyet ke bandar dan meningkatkan bilangan mereka, serta menjadikan mereka terbiasa mendapatkan makanan daripada manusia.

Tetapi usaha awal untuk menghadkan pemberian makan mungkin menjadi lebih buruk, kata sesetengah penduduk. Pegawai tempatan mula mengancam denda bagi memberi makan monyet di luar beberapa kawasan yang ditetapkan di sekitar tarikan pelancongan utama beberapa tahun kebelakangan ini. Tetapi kawasan pemberian makan itu dikuasai oleh beberapa kumpulan monyet yang sangat wilayah, manakala kumpulan saingan menjadi lapar dan berpaling ke gangguan manusia di kawasan lain untuk makanan lebih banyak lagi.

Athapol berkata orang tidak sepatutnya melihat monyet sebagai penjenayah, dengan berkata bahawa pihak berkuasa mungkin tidak cukup cekap dalam kerja mereka untuk mengawal populasi monyet.

Orang juga perlu menyesuaikan diri dengan monyet bandar, kata Phadej Laithong, pengarah Pejabat Pemuliharaan Hidupan Liar, dengan menjelaskan bahawa kekurangan sumber makanan semula jadi menyebabkan haiwan mencari makanan di mana sahaja mereka boleh, termasuk daripada manusia.

Langkah kawalan terdahulu telah gagal. Dari 2014-2023, pihak berkuasa hidupan liar menyuburkan kira-kira 2,600 monyet Lopburi.

Athapol berkata mereka juga bekerja di wilayah yang menghadapi masalah dengan monyet, seperti Prajuab Kiri Khan dan Phetchaburi. Beliau berkata 52 daripada 77 wilayah negara melaporkan masalah kerap daripada monyet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.