Pegawai Israel akan siasat bunyi menggali berhampiran Tebing Barat kerana penduduk tempatan takut serangan pengganas seperti pada 7 Oktober

(SeaPRwire) –   Pegawai Israel telah mengarahkan siasatan baru ke atas laporan bunyi menggali di bawah sebuah bandar Israel berhampiran Tebing Barat minggu ini.

telah melaporkan mendengar bunyi menggali di bawah rumah mereka, yang terletak hanya merentasi sempadan dari bandar Tulkarem di Tebing Barat. Pegawai telah menjalankan tiga pemeriksaan sebelum ini dan tidak mendapati sebarang bukti penggalian, tetapi majlis bandar sekarang telah memerintahkan dua pemeriksaan tambahan, mengikut Times of Israel.

Seorang penduduk Bat Hefer merakamkan bunyi-bunyi itu dan memainkannya dalam siaran awam, mengikut media Israel. Warga di seluruh negara kekal dalam keadaan tegangan yang tinggi kerana takut serangan serupa Oktober 7 akan berulang.

“Kami mengambil laporan dengan sangat serius, dan bekerja lebih masa untuk memeriksa isu secara menyeluruh dan profesional, menggunakan pelbagai kaedah. Setakat ini, tiga pemeriksaan telah dijalankan dan dua pemeriksaan lagi akan dijalankan dalam beberapa hari akan datang. Setakat ini, tiada dapatan untuk menunjukkan penggalian,” Majlis Wilayah Emek Hefer memberitahu media Israel.

Penduduk bandar berkata mereka kekal takut kerana melihat Hezbollah melancarkan peluru berpandu dan roket merentasi sempadan utara Israel.

“Situasi benar-benar tidak baik,” penduduk Gadi Ohayon menyatakan dalam radio Israel. “Kami hidup dalam keadaan ketidakselamatn yang berterusan, penempatan ini disasarkan dengan tembakan terus dan tidak terus hampir setiap hari. Kami boleh menunjukkan gambar peluru dari halaman kami.”

“Mereka menggoyangkan kami, sama seperti mereka menggoyangkan Selatan dan sama seperti mereka menggoyang Utara. Kami tidak kurang berisiko. Mungkin ia tidak akan berlaku dalam masa seketika, tetapi kami tidak boleh terkejut. Sekali mereka menyeberangi pagar Bat Hefer dan penempatan berhampiran, Kfar Saba, Raanana, Hadera, Netanya, dan keseluruhan barisan akan datang di bawah tembakan, sehingga laut,” tambahnya.

Tentera Israel sedang bekerja untuk menghapuskan Hamas dari sistem terowong labirin bawah Gaza. Pasukan IDF memulakan operasi ke dalam sistem terowong Hamas pada Disember 14, tetapi pegawai memberi amaran ia akan mengambil masa beberapa minggu.

Israel telah mengenal pasti kira-kira 800 terowong di bawah Gaza yang telah digunakan Hamas untuk memindahkan pejuang, menyimpan senjata dan merancang serangan ke atas Israel. Pegawai Israel percaya rangkaian terowong jauh lebih besar, bagaimanapun.

‘ Greg Norman menyumbang kepada laporan ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.