Pegawai Itali disiasat selepas membunuh beruang coklat yang dianggap membahayakan manusia

(SeaPRwire) –   Kakitangan kor hutan pada Selasa membunuh beruang coklat yang dianggap membahayakan manusia oleh pihak berkuasa tempatan, memicu protes daripada penyokong hak asasi haiwan dan siasatan menteri alam sekitar Itali.

M90, beruang coklat itu, dibunuh oleh anggota kor hutan di Lembah Sole di Alps timur atas perintah presiden wilayah Trento, Maurizio Fugatti, mengikut kenyataan rasmi. Beruang itu menunjukkan “keyakinan berlebihan dan kerap lawatan kawasan bandar,’’ kerana mengikuti orang pada beberapa kesempatan, baru-baru ini mengikuti sepasang pendaki lebih daripada setengah kilometer (sepertiga batu) di jalan hutan, wilayah itu berkata.

Institut alam sekitar Ispra mengesahkan keperluan “menyingkirkan beruang M90 secepat mungkin,” kata wilayah itu. Beruang itu dikenal pasti melalui leher radio dan tanda telinganya.

Kumpulan alam sekitar membantah kelajuan perintah dan pelaksanaan, yang tidak memberi masa untuk mereka mencari penangguhan. Mereka mengumumkan protes Sabtu di ibu wilayah Trento.

“Masa perintah dan pelaksanaan itu “membuat kami berfikir bahawa sementara perintah itu ditandatangani, senapang sudah berbunyi,’’ kata Massimo Vitturi daripada kumpulan hak asasi haiwan LAV.

Menteri alam sekitar Itali, Gilberto Pichetto Fratin, mempersoalkan sama ada pemusnahan itu merupakan pilihan terbaik, berkata dalam kenyataan bahawa “ia tidak boleh menjadi satu-satunya alternatif.” Beliau meminta usaha “untuk menjamin kerukunan damai di kawasan itu.”

Pihak berkuasa di wilayah itu berjuang mengenai apa yang perlu dilakukan terhadap populasi beruang coklat Alpin yang kini semakin meningkat setelah hampir pupus tetapi pulih berkat projek yang dibiayai Kesatuan Eropah.

Musim bunga lalu, mereka menangkap seekor betina berusia 17 tahun, dikenali sebagai JJ4, di taman negara Brenta yang telah membunuh seorang pelari kira-kira dua minggu sebelumnya, dan cedera seorang bapa dan anak ketika berjalan-jalan di rantau itu pada 2020. Penyokong hak asasi haiwan berjuang untuk memindahkannya ke Romania, sementara mahkamah pentadbiran Itali telah meminta penjelasan mengenai perintah pemusnahan wilayah itu daripada Mahkamah Kehakiman Eropah.

Sementara itu, mayat dua beruang lain, M62 dan MJ5, telah dijumpai, satu berhampiran Tasik Molveno pada April dan satu di Bresimo di Lembah di Non pada Oktober.

Dan dua adik-beradik JJ4 dibunuh apabila mereka memasuki jiran Switzerland pada 2008 dan pada 2005.

Jj4 dilahirkan kepada dua beruang yang dibawa ke Itali dari Slovenia dua dekad lalu sebagai sebahagian daripada program EU yang dibiayai untuk memeriahkan semula populasi beruang coklat yang semakin menyusut ke tahap hampir pupus. Ibu bapanya, Joze dan Jurka, diperkenalkan pada 2000 dan 2001 masing-masing dan menanggung inisial “Jj” namanya dan adik-beradiknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.