Pegawai kanan Hamas mengancam Blinken, kata Amerika perlu ‘membayar harga’ untuk darah Gaza: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan Hamas telah memanggil untuk keganasan terhadap sekutu Israel, khususnya menyerang “kepentingan” Amerika dan British sebagai harga untuk kematian warga Gaza.

“Apabila Blinken hanya membenarkan pembunuhan wanita dan kanak-kanak, anak-anak bangsa kita harus berkata kepadanya: Anda adalah musuh, sama seperti Netanyahu, dan anda mesti membayar harga, sama seperti Netanyahu,” kata Sami Abu Zuhri, ketua bahagian politik Hamas di luar negeri, pada 5 Disember di Al-Aqsa TV beberapa hari selepas gencatan senjata yang membenarkan Hamas dan Israel menukar tebusan dan tahanan, masing-masing.

Hamas mengendalikan rangkaian TV Al-Aqsa di Jalur Gaza, memainkan berita dan propaganda sepanjang hari.

Gencatan senjata itu berlangsung dari 24 November sehingga 1 Disember, di mana Israel menyambung semula kempen darat yang merosakkan terhadap Hamas, mendakwa kumpulan pengganas itu gagal memenuhi bahagian mereka perjanjian.

“Jika bangsa kita berfikir bahawa tindakan heroik Briged Al-Qassam membebaskannya daripada tanggungjawabnya – itu adalah konsep yang salah dan penilaian yang silap yang harus dibuang,” beliau teruskan. “Briged Al-Qassam sedang melakukan apa yang mereka perlu lakukan, dan rakyat Gaza tetap teguh seperti yang mereka perlu lakukan.”

Briged Al-Qassam ialah sayap tentera Hamas, yang memimpin serangan 7 Oktober terhadap Israel yang mengorbankan 1,200 nyawa.

“Kini giliran bangsa kita untuk menekan Amerika Syarikat untuk menghentikan perang ini,” Zuhri berhujah. “Kita memerlukan tindakan keganasan terhadap kepentingan Amerika Syarikat dan British di seluruh dunia, serta kepentingan semua negara yang menyokong pendudukan.”

“Mereka mesti membayar harga darah wanita dan kanak-kanak kita yang dibunuh dengan kejam di jalanan Gaza,” beliau tambah. “Mereka mesti membayar harga supaya mereka tahu bahawa Gaza tidak bersendirian, dan apabila mereka memberi arahan untuk membunuh, mereka seharusnya telah bersedia membayar harga yang perlu.”

FBI dan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri sedang meningkatkan keselamatan awam pada musim perayaan ini dan sepanjang musim sejuk yang berkaitan dengan konflik Israel-Hamas yang berterusan. FBI menyatakan ia “sedang memantau ancaman keselamatan awam semasa musim perayaan yang mungkin diperkuat” oleh peperangan.

Berikutan penyambungan permusuhan di Jalur Gaza, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menekan untuk gencatan senjata kekal, yang Amerika Syarikat dan United Kingdom telah menentang.

Setiausaha Agung PBB piagam PBB untuk mengeluarkan surat secara terus kepada Majlis Keselamatan, membenarkannya menyampaikan keprihatinan dan mendesak mereka untuk mencari gencatan senjata.

Amerika Syarikat dan United Kingdom kemudian mengundi menentang resolusi itu. Amerika Syarikat mengkritik resolusi itu sebagai “terpisah daripada realiti” dan mendakwa gencatan senjata tanpa syarat akan membuktikan “berbahaya” dan “resepi bencana bagi Israel, Palestin dan seluruh rantau.”

Majlis Umum PBB minggu ini kemudian meluluskan resolusi yang mengutuk serangan udara dan darat di Gaza dan pembebasan tanpa syarat dan serta merta bagi semua tebusan.

Digital’s Bradford Betz menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.